U Kini na ruskim granicama silosi za nuklearne rakete niču kao pečurke

0
84

Sivkov objasnio kakav signal je Kina poslala Rusiji gradeći raketne silose na severu

Kineske vlasti nameravaju da izgrade preko 100 novih silosa za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) na severu zemlje. Vojni stručnjak Konstantin Sivkov rekao je na šta Rusija, za sada, treba da se pripremi.
Washington Post nedavno je izvestio o početku izgradnje 119 kineskih silosa u kineskoj provinciji Gansu. Stručnjaci na koje se pozvao autor članka došli su do takvih zaključaka na osnovu satelitskih snimaka.

Oni pokazuju strukture koje se ne razlikuju od onih koje je Kina prethodno izgradila za smeštaj ICBM-a sa nuklearnim bojevim glavama

Čini se da se pojava takvih objekata vojne infrastrukture u blizini granice sa Rusijom, blago rečeno, teško može nazvati pozitivnim trenutkom za Moskvu, ali oficir prvog ranga Konstantin Sivkov odagnao je sve strahove:

„ICBM-ovi imaju ogromnu mrtvu zonu. U zavisnosti od dometa ICBM, ona može varirati od 2,5 do 4 hiljade km. Prema tome, izgradnja lansirnih silosa za ICBM na severu Kine isključuje mogućnost lansiranja na većini naše teritorije“, rekao je stručnjak.
Drugim rečima, Kina neće moći da izvrši nuklearni napad na Daleki istok i Sibir, sve do planina Ural. Stoga, odlučivši da izgradi lansirne silose na severu zemlje, Peking je poslao nedvosmislen signal da neće da se bori sa Rusijom.

Istovremeno, lokacija novih objekata omogućava Kini da drži Sjedinjene Države i Evropu na nišanu, koje su prema njoj vrlo neprijateljski raspoložene.

„Povećanje nuklearnog potencijala Kine neizbežno će uticati na odnos snaga u regionu. Međutim, istovremeno će pružiti Pekingu priliku da neutrališe pretnju sa Zapada uz pomoć nuklearnog oružja“, rezimirao je Sivkov.

Vebtribun