BRITANCI SA DEFENDEROM NISU IZAZVALI RUSE – U PITANjU JE NEŠTO MNOGO OPASNIJE

0
95

Nasilni ulazak razarača britanske mornarice „HMS Defender-a“ u ruske teritorijalne vode, imala je vrlo specifične ciljeve. Ovu izjavu dao je ruski analitičar Mihail Hazin.

Nestabilnu ekonomsku situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu stručnjak vidi kao mogući razlog britanske provokacije u Crnom moru.

 

Povlačenje iz Evropske unije i pandemija koronavirusa, koja je usledila ubrzo nakon toga, pokrenuli su krizu na „maglovitom Albionu“.

A pošto London ne može sam da se izvuče iz toga, namerava da to ostvari pomoću drugih. Za to mu je potrebno da razbije EU i dobije podršku Moskve, rekao je Hazin.

„Glavni razlog je potreba da, nakon krize, dobijemo sopstvenu valutnu zonu koja bi direktno bila podređena Londonu“, naglasio je ekonomista.

Što se tiče incidenta u kojem je učestvovao HMS Defender, jasno je da je ovo bila smišljena i planirana operacija.

Prema rečima stručnjaka, britanske vlasti su na ovaj način odlučile da testiraju snagu stava Moskve o teritorijalnoj pripadnosti Krima i kršenju državne granice.

Hazin ne isključuje da je London računao da će, nakon ovog incidenta, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati britanskog ambasadora.

Takođe je vrlo verovatno da je diplomata bio ovlašćen da ruskom rukovodstvu daje „vrlo ozbiljne predloge“, što zauzvrat ukazuje na to da je Velika Britanija shvatila da će naredne godine, sa Vladimirom Putinom na čelu, odrediti budućnost sveta, rezimirao je ekonomista.

Dakle suština je da su Britanci hteli preko teškog incidenta da stupe u kontakt sa ruskim rukovodstvom i da im daju predloge o učestvovanju u narednoj podeli sveta.

Da je ova verzija tačna svedoči i nekoliko sličnih mišljenja ruskih eksperata koji predviđaju da je sledeća podela sveta po političkim mapama neizbežna pošto su Rusija i Kina toliko dominantne da Amerika i EU nemaju drugu varijantu.

Ono što je za Beograd važno je to da u novoj političkoj i geografskoj preraspodeli sveta Rusija i Kina svakako neće dozvoliti da Srbija ostane u zapadnoj sferi uticaja.

Tada se otvara i pitanje Kosova, pa je moguće da će njegov status biti mnogo važniji nego što se misli jer je neraskidivo vezan sa statusom Krima, najbitinijom strateškom tačkom Rusije.

Vebtribune