Neće biti svetskog rata jer ne mogu da pobede

0
69

NATO-u su smetale naše vojne vežbe na našoj teritoriji uz Ukrajinu. Kad sam naredio da se one privode kraju, umesto da to cene, oni su navalili na naše granice

U 18. po redu „Direktnoj liniji s Vladimirom Putinom”, među više od dva miliona pristiglih pitanja, ruske građane su najviše zanimale domaće teme, ali je i svetska javnost mogla da „opipa ruski puls” u međunarodnim odnosima.
Povodom poslednjeg incidenta s britanskim ratnim brodom u Crnom moru, ruski predsednik se osmehnuo kada je jedna od voditeljki navela da je tom prilikom moglo da dođe do izbijanja trećeg svetskog rata.

„Kažete da je svet bio na ivici svetskog rata. Naravno da nije. Čak i da smo potopili taj brod ipak bi bilo teško zamisliti da bi svet bio na ivici trećeg svetskog rata, jer oni koji to čine znaju da iz njega ne mogu izaći kao pobednici”, rekao je Putin, nazvavši incident s britanskim razaračem očiglednom provokacijom, u kojoj nisu učestvovali samo Britanci, nego i Amerikanci.

Putin je podsetio da je akcija bila koordinisana i da je s aerodroma u Grčkoj poleteo američki izviđački avion, a cilj je bio testiranje ruske odbrambene sposobnosti.

Komentarišući vojne vežbe NATO-a „Morski povetarac”, ruski predsednik je rekao da su podigli veliku buku pošto je ruska vojska izvodila vežbe na svojoj teritoriji u blizini ukrajinske granice.
„Dao sam nalog Ministarstvu odbrane da polako završavaju vežbu i povuku snage, kada to već nekoga toliko brine”, rekao je Putin i dodao da su, umesto da pozitivno reaguju na tu odluku – „oni navalili na naše granice”.

Na pitanje zašto se sastao s Džozefom Bajdenom, Putin je rekao da mnogo šta zavisi od američkog predsednika i da stručnjaci i naučnici u SAD daju preporuke svom političkom rukovodstvu da je „period unipolarnog sveta prošao i da je neophodno poći od činjenice da se svet promenio”.

„Bez obzira na to koliko nas plašili, Rusija se još razvija, njen ekonomski suverenitet se povećava. Odbrambena sposobnost je dostigla vrlo visok nivo i po mnogim parametrima nadmašila je mnoge zemlje sveta, uključujući i SAD.

Azija se takođe vrlo aktivno razvija. Naši partneri u SAD, s jedne strane, to razumeju – otuda i sastanak u Ženevi. S druge strane, oni pokušavaju da zadrže svoj monopolski položaj. Otuda i sve ove sankcije” objasnio je Putin i izrazio nadu da će svest o promenama u svetu učiniti svetski poredak boljim, a da će odnosi Rusije i SAD ući u normalan okvir.
Povodom poziva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na razgovor Putin je postavio pitanje o čemu da razgovara s njim kada je on predao svoju zemlju pod potpunu spoljnu kontrolu, jer se sva pitanja rešavaju u Vašingtonu i delimično u Berlinu i Parizu.

Putin ipak nije odbio sastanak, ali je rekao da treba videti o čemu da se razgovara. Naglasio je da ukrajinski narod nije neprijateljski, da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i najavio da će napisati analitički članak o istoriji Rusije i Ukrajine.

Odgovarajući na pitanje o svom nasledniku, ruski predsednik je rekao da odluka o šefu države uvek ostaje na građanima Rusije prilikom tajnog glasanja na izborima. Istovremeno je rekao da smatra svojom odgovornošću da da preporuke onim ljudima koji će se kandidovati nakon njega i izrazio nadu da će vremenom moći da kaže ko je, prema njegovom mišljenju, dostojan da vodi Rusiju.

Iako u početku nije želeo da otkrije kojom se vakcinom protiv virusa korona vakcinisao, Putin je juče rekao da je primio „sputnjik V”, kao i njegova kćerka. Pozvao je građane da se vakcinišu (u Rusiji je cepljeno oko 23 miliona rađana) i da veruju naučnicima, a ne glasinama, jer u Rusiji nema tragičnih posledica kao u slučaju vakcina „Astra Zeneke” i „Fajzera” Istovremeno je rekao da je protiv uvođenja obavezne vakcinacije.
Odgovarajući na brojna pitanja u vezi s ekonomijom, Putin je naveo da inflacija u Rusiji iznosi 5,9 odsto, a obećao je da zemlja neće uvoditi nikakav porez na rogatu stoku i kroz šalu dodao da treba uvesti „porez na glavu” onima koji šire takve glasine. „Direktnu liniju” pratili su svi gubernatori regiona i članovi vlade, koji su bili spremni da se u svakom trenutku uključe u program, a Putin je obećao da nijedno pitanje građana neće biti zanemareno i da će institucije pokušati sva da ih obrade i reše.
Treba ići kao ledolomac ka svom cilju

Odgovarajući na pitanje ko mu štirka i pegla košulje Putin je zahvalio ženama iz hemijske čistionice u Novom Ogarjevu, rekavši da se svaki put divi rezultatima njihovog rada. U brzoj anketi s kratkim odgovorima, ruski predsednik je naveo svoja tri omiljena dela: „Rat i mir” Lava Tolstoja, Prvi koncert za klavir i orkestar Čajkovskog i rusku narodnu priču „Kolačić”.

Povodom ove narodne basne, Putin je pozvao svoje kolege na zvaničnim položajima da uzmu u obzir njenu poentu. „Zašto? Jer čim vi, drage kolege, počnete da prihvatate laskave reči kao čistu istinu i počinjete da se ponašate pod tim uticajem – rizikujete da vas pojedu”, objasnio je šef države.

Na postavljeno pitanje šta je potrebno za sreću, Putin je odgovorio da on misli da je bitno osećati se potrebnim i ostvariti se. A na pitanje kako „izdržava sve nedaće”, odgovorio je da nedaće treba tretirati kao neizbežne. „Glavna stvar je da budete sigurni u ispravnost kursa kojim idete: kao ledolomac koji prolazi kroz bilo koju debljinu leda, znajući šta se dešava, ali ne obraćajući mnogo pažnje na to – samo napredujući prema cilju koji ste postavili”, odgovorio je Putin.

Politika