Kad bošnjačka ministarka dobije šamar od Rusa u UN pa prestane da komuniciraq

0
119

I dalje se ne stišava bura oko sednice SB UN na kojoj se govorilo i o potvrđivanju novog visokog predstavnika za BiH, čemu se usprotivila jedino Rusija.

U diplomatski “rat” su ušli ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković i ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje.
Nakon što je Turković prisutnima obrazložila aktuelnu situaciju u BiH, s fokusom na Kancelariju visokog predstavnika, kazavši da još nije vreme za njegovo zatvaranje, jer nisu ispunjeni svi uslovi koje je potpisala i Rusija 2008. godine, ambasador Nebenzja se pozvao na pismo predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pokušavši osporiti legimitet Turković da se obrati Savetu bezbednosti UN.

“Videli smo pismo predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da nemate zakonsko pravo da nastupite, jer stavovi nisu usaglašeni unutar BiH”, kazao je, između ostalog, Nebenzja.

Na to mu je Turković odgovorila: “Da li imate odobrenje ministra Sergeja Lavrova da postavite to pitanje? Ako nemate, onda je to vaše lično mišljenje.”

“Itekako sam autorizovan da govorim u ime ministra spoljnih poslova Lavrova, kao i u ime predsednika Putina i budite sigurni da sve što kažem predstavlja stav Ruske Federacije i ne znam treba li vam napsimeno sve to. Ali Dodikovo pismo postoji i u njemu piše da vi niste autorizovani da predstavljate sva tri naroda u BiH”, odgovorio je Nebenzja.
Na to mu je Turković odgovorila: “Neću da ulazim u debatu sa vama, ali ću da vas podsetim da imamo tri predstavnika i da vam to što pričate trebaju još dve potvrde druga dva člana Predsedništva. Meni u skladu sa zakonima u BiN nije potrebna njihova saglasnost da govorim pred UN i neću s vama više da ulazim u polemiku”, dodala je ministarka BiH.

Kliks/Vetribun