Rusija se usprotivila: „Jesmo li hteli ovaj scenario kada smo potpisali Dejton?“

0
87

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja usprotivio se imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Nebenzja je na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju u BiH rekao da imenovanje Šmita nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira i upozorio da će ono voditi u haos i uništiti „sve pozitivno u poslednjih 25 godina“.

Jesmo li hteli ovaj scenario kada smo potpisali Dejton?“, upitao je Nebenzja.

On je rekao da je Šmit navodno postavljen jer proces nije bio transparentan, prenosi RTRS.

„Nismo saglasni sa potvrdom imenovanja Šmita, proces je inače transparentan, logičan, uz saglasnost BiH, a onda ide rezolucija Saveta bezbednosti UN. Ništa od toga se nije desilo, potpuno druga slika“, naveo je Šmit.

On je istakao da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira nije ništa potvrdio, te da Savet bezbednosti UN nije uzeo u obzir stavove Rusije i BiH u vezi sa ovim pitanjem.

„Kompromisi su važni za Savet bezbednosti, a ovde se izbegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika“, naveo je Nebenzja.

Ruski ambnasador je istakao da ne treba zaboraviti da samo ljudi u BiH drže suverenitet i da oni treba da odlučuju, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

Nebenzja je naglasio da Rusija želi da podrži mirovni sporazum u BiH, odnosno da je njena dužnost da „ovaj krhki sporazum ne bude uništen“, ali je ocenio da se poverenje ne može graditi na ovaj način, dodaje Klix.ba.

„Logično pitanje je možemo li da počnemo da radimo na nacionalnom pomirenju provocirajući neizbežni konflikt, koji preti samo da poveća postojeće razlike“, rekao je on.

Ambasador SAD: Imenovanje Šmita je gotova stvar

Imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je gotova stvar, poručio je večeras zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Ričard M. Mils tokom sednice Saveta bezbednosti UN, nakon što se ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja usprotivio imenovanju Kristijana Šmita na taj položaj.

Mils je na sednici, na kojoj se raspravlja o stanju u BiH, rekao da je Šmita imenovao Savet za sprovođenje mira (PIC) i ocenio da je to dovoljno.

Ukazao je da se samo Rusija usprotivila njegovom imenovanju, ali je ocenio da PIC odluke ne mora da donosi jednoglasno, prenosi Klix.ba.

Mils tvrdi i da Savet bezbednosti UN ne mora da odobri imenovanje šefa Kancelarija visokog predstavnika (OHR) da bi on stupio na dužnost.

On smatra i da otpor Moskve imenovanju novog visokog predstavnika nije baziran na pravu.

Mils je ocenio da entiteti nemaju budućnost izvan BiH, te da mirna disolucija nije opcija.

SAD podržavaju jedinstvenu BiH, podvukao je on.

Mils je naglasio da SAD podržavaju i Kancelariju visokoog predstavnika (OHR) koja je, kako je naveo, od ključne važnosti za civilno sprovođenje Detonskog sporazuma.

On tvrdi i da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR i smatra da će se to dogoditi tek kada se sprovede „5+2 agenda“.

Mils je rekao da se Rusija 2008. saglasila sa ovom agendom, a da sada traži da se OHR ugasi.

Prethodno se večeras ambasador Rusije u UN usprotivio imenovanju Šmita za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da imenovanje Šmita nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira i upozorio da će ono voditi u haos i uništiti „sve pozitivno u poslednjih 25 godina“.

Srbin info