Patrijarh Porfirije: Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su put kojim treba da idemo

0
62
Радосав Стојановић at Serbian Wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas na Gazimestanu pomen kosovskim junacima, zajedno sa vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.

Patrijarh je u besedi rekao da je „Kosovo dom svih Srba, ma gde se nalazili“ i da se svi, kada tamo dođu, osećaju kao kod kuće.

„Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su nam put kojim treba da idemo“, rekao je patrijarh obraćajući se okupljenim građanima.

Pomenu na Gazimestanu je, kako prenose Novosti, prisustvovalo oko 2.000 Srba iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a okupljeni su pevali narodne kosovske pesme.

Porfirije je prvi put kao patrijarh služio opelo kosovskim junacima.

Obraćajući se neposredno pre početka opela, kod Spomenika Kosovskim junacima, patrijarh Porfirije, koji je na Gazimestan došao u pratnji više arhijereja, rekao je da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi „koordinate ljubavi“, prenosi Kosev.

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom, preneo je Tanjug.

Sputnik