Dodik: Ako Sarajevo i FBiH misle da mogu sami u NATO – neka idu, Srpska neće u NATO

0
56

ODREAGOVAO NA IZJAVU SIFETA PODžIĆA DA JE BiH „U AKCIONOM PLANU ZA ČLANSTVO U NATO“
Podsetio da se u deklaraciji NATO-a sa poslednjeg samita navodi da su Gruzija, Ukrajina i neke druge zemlje u procesu integracije sa NATO, a da je BiH u procesu saradnje, a ne integracija. Pa pozvao da se već jednom prestane sa takvim tezama jer „nema NATO“: „Ako oni misle da mogu da idu u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete videti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti“
SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donela.
„Mi smo imali hrabrosti da tu deklaraciju donesemo, i mi zvaničnici iz Republike Srpske potpuno usklađeno delujemo upravo na toj deklaraciji Narodne skupštine“, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini, odgovarajući na pitanje o stavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da je BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO, „što je poslednja stepenica za punopravno članstvo“.
Dodik je istakao da postoji deklaracija NATO-a sa poslednjeg samita u kojoj se kaže da su Gruzija, Ukrajina i neke druge zemlje u procesu integracije sa NATO, a da je BiH u procesu saradnje, a ne integracija.
„Ako BiH može da uđe, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas“, rekao je Dodik.
On je poručio da se prestane već jednom sa takvim tezama, jer „nema NATO“.
„Ako oni misle da mogu da idu u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete videti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela“, naglasio je Dodik.
Prema njegovim rečima, oni za potrebe svoje javnosti pričaju jednu priču, a postoji papir koji kaže da se članstvo u NATO ne prejudicira.
„Znači: ne radi se ništa sa tim ciljem. To je prevod, bukvalan prevod. A ono što oni govore, ja razumem da oni to hoće pa neka idu ako mogu da idu, mi nećemo“, rekao je Dodik.

Fakti