Bajden u Ženevi ispipavao: Mogu li SAD Rusiju odvojiti od Kine i prevući je na svoju stranu

0
67

PUŠKOV: TO JE SLABA RAČUNICA JER SE AMERIKANCI PONAŠAJU NEPRIJATELjSKI PREMA RUSIJI.
Bajden je napuštajući Ženevu izgovorio: „Rusija se sada nalazi u vrlo, vrlo teškoj situaciji. Kina vrši pritisak na nju, a Rusija očajnički želi da ostane svetska sila… Putin hoće da bude jedan od svetskih lidera, jer mu to obezbeđuje podršku u zemlji. Ali, Rusija treba da učini nešto sa Kinom – zar to može bez pomoći Zapada?“
Vladimir Putin je pred poletanje za Ženevu rekao američkoj televiziji NBC: „Posmatramo pokušaje uništavanja odnosa Rusije i Kine. I vaša pitanja su takođe vezana za to … Samo, mi ne verujemo da nam Kina predstavlja pretnju. To je nama prijateljska zemlja. Ona nas ne proglašava neprijateljem, kao što se to čini u Sjedinjenim Državama“
Ruska državna novinska agencija RIA Novosti: „Da li su Amerikanci glupi – ili ovoliko arogantni? Zar ne razumeju da se Moskva i Peking smeju njihovim pokušajima da između njih zabiju klin? Glavni cilj cele Bajdenove evropske turneje bio je formiranje antikineskog saveza, ali Vašington neće uspeti da protiv Kine okrene ni svoje evropske saveznike, a kamo li Moskvu koja sa njom ima zajedničke planove `kosmičkih razmera`. Ne radi se samo o zajedničkoj lunarnoj stanici, već pre svega o transformaciji svetskog poretka“
SPREČAVANjE zbližavanja Rusije i Kine bilo je skrivena ambicija Džoa Bajdena za vreme pregovora u Ženevi sa Vladimirom Putinom, otkrio je uticajni ruski senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov.
Po njegovoj proceni, američki lider je tokom pregovora pokušavao da uvuče Putina u vašingtonske kombinacije sračunate na onemogućavanje daljeg rusko-kineskog zbližavanja. Odnosno: na prevlačenje Rusije na stranu SAD, kao što su Ričard Nikson i Henri Kisindžer u svoje vreme komunističku Kinu privukli na stranu Vašingtona.
Puškov je ovakav zaključak izveo i iz reči američkog državnog podsekretara za politička pitanja Viktorije Nuland da je tokom švajcarskog samita Bajden preporučio Putinu da još jednom analizira rizik povećanja „zavisnosti“ Moskve od Pekinga.
Još je ukazao: „Čak i pre samita bilo je jasno da je skrivena agenda pregovora za Bajdena bila želja da se Putin „istestira“ na mogućnost sprečavanja zbližavanja Rusije i Kine“.
Puškov je objasnio da je Bajdenova računica slaba i pogrešna jer dosledno neprijateljsku retoriku prema Rusiji imaju Sjedinjene Države koje se još služe antiruskim sankcijama i pritiscima, a i „promenom režima“ unutar država koje su ruski susedi.
„Nizom takvih akcija – naveo je Puškov -Vašington pokušava da plaši Rusiju hipotetičkom zavisnošću od Pekinga, koji se, za razliku od SAD, ne ističe antiruskom politikom. Čudna logika!“

Sam Bajden je napuštajući Ženevu izgovorio:
„Rusija se sada nalazi u vrlo, vrlo teškoj situaciji. Kina vrši pritisak na nju, a Rusija očajnički želi da ostane svetska sila, da ostane na svetskoj sceni sa predsednikom Sjedinjenih Država. Ona očajnički želi da bude relevantna. Rusi ne žele da budu, kako neki njihovi kritičari govore, „Gornja Volta sa nuklearnim raketama“. Putin hoće da bude jedan od svetskih lidera, jer mu to obezbeđuje podršku u zemlji. Ali, Rusija treba da učini nešto sa Kinom – zar to može bez pomoći Zapada?“
Spoljnopolitički komentator ruske državne novinske agencije RIA Novosti – Petar Akopov – procenjuje da se Bajden preračunao i da je to utoliko čudnije što je Putin pred Ženevu, u intervjuu koji je dao američkoj televiziji NBC, bio više nego određen:
– Reći ću vam sasvim iskreno – mogu li vam to iskreno reći?
– Da.
– Posmatramo pokušaje uništavanja odnosa Rusije i Kine. I vaša pitanja su takođe vezana za to … Samo, mi ne verujemo da nam Kina predstavlja pretnju. To je nama prijateljska zemlja. Ona nas ne proglašava neprijateljem, kao što su to čine u Sjedinjenim Državama“.
U tom intervjuu je ruskom lideru bilo postavljeno čak sedam pitanja o odnosima Moskve i Pekinga. Jedno se ticalo „kineskih nosača aviona koji prete Rusiji“.
Akopov ovim povodom postavlja pizanja: „Da li su Amerikanci glupi – ili ovoliko arogantni? Zar ne razumeju da se Moskva i Peking smeju njihovim pokušajima da između njih zabiju klin ili da, kako pišu u SAD, prošire pukotine u rusko-kineskim odnosima? Zar ne razumeju da smo svaki put kada Amerikanci pokušaju da uplaše Ruse kineskom pretnjom, ponovo uvereni u ispravnost kursa na strateško partnerstvo sa Kinom?“
RIA Novosti naglašavaju da je glavni cilj Bajdenove evropskturneje bio formiranje antikineskog saveza, ali da Vašington neće uspeti da protiv Kine okrene ni svoje evropske saveznike, a kamo li Moskvu kojasa Kinom ima zajedničke planove `kosmičkih razmera`.
Agencija podvlači da se na tom planu ne radi samo o zajedničkoj lunarnoj stanici, već pre svega o transformaciji svetskog poretka.
I zaključuje: „Zato neće biti uspešni nikakvi pokušaji da se posvađaju susedi koji veruju jedan drugom. Sasvim suprotno, to će ih samo uveriti da ih samo neprijatelj može tako plašiti. Zajednički neprijatelj“.

Fakti