Rus odbio provokaciju o „klečanju i zviždanju“

0
38
Jutjub snimak ekrana

Velike polemike na aktuelnom Evropskom prvenstvu u fudbalu izazvale su burne reakcije navijača na performans pojedinih timova – klečanje uoči početka utakmica, kao znak podrške pokretu „Crni životi su bitni“, ali u njoj ne želi da učestvuje selektor Rusije Stanislav Čerčesov.
Performans je u Evropu stigao iz Amerike, a kampanja koja je trebalo da skrene pažnju na rasnu nejednakost, u SAD je dobila potpuno drugu konotaciju i postala je deo anti-Trampovske političke struje.

Navijači na utakmicama Evropskog prvenstva su jasno stavili do znanja da ne žele da učestvuju u tome, niti da im se sviđa performans, naročito na utakmicama Engleske.

Zbog toga je selektor te reprezentacije Garet Sautgejt zamolio navijače da ne zvižde, ali u toj priči ne želi da učestvuje njegov ruski kolega, Stanislav Čerčesov.

On je posle utakmice sa Belgijom izjavio da, uprkos porazu, njegova ekipa nije klečala, a sa istom temom se suočio i pred meč sa Finskom, kroz provokativno pitanje.

„Da budem iskren, nisam čuo zvižduke. Ako ste fokusirani na utakmicu, nećete ih čuti. Svako ima svoje pravo na izbor. To pitanje se ne odnosi na fudbal, ako imate pitanja o utakmici, taktici… Mogu da govorim samo u svoje ime, svako ima pravo na izbor, ja ne želim da savetujem bilo koga“, istakao je Čerčesov.

Utakmica između Finske i Rusije je na programu od 15.00, uz direktan tekstualni prenos na Sputnjik sportu.

O Evropskom prvenstvu i šansama Rusije za Sputnjik sport je u emisiji Miljanov korner govorio bivši reprezentativac Rade Bogdanović.

Sputnik