Grajf: „Genocid u Srebrenici“ treba izbrisati iz istorije – nije se dogodio

0
39

„TAMO NIJE BILO VIŠE OD 3.714 BOŠNjAČKIH ŽRTAVA, ALI GLAVNO JE – NIJE BILO NAMERE“ .

Predsednik Nezavisne međunarodne komisije Gideon GRAJF: „Genocid podrazumeva nameru, a u slučaju Srebrenice nije postojala nikakva namera. To je ogromna razlika, potpuno drugi nivo. Oni koji i dalje koriste termin `genocid` imaju loše namere. Od sada termin `genocid` uopšte se ne sme vezivati za te događaje, zato što je to pogrešno“

„Počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazivati `genocid` i mislim da je to veoma važno”, naglašava Grajf i ukazuje da kao Jevrejin zna šta genocid znači, jer pripada starom narodu nad kojim je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva

Srbi su bili žrtve, a ne agresori. Na srebreničkom području, kako je naveo Grajf, bilo je na hiljade srpskih žrtava, napadnuto je nekoliko stotina sela, stradali su uglavnom civili

„Ako se termin `genocid` uopšte može koristiti, onda ga treba koristiti kada se govori o stradanju srpskog naroda, a ne obrnuto. Postojali su planovi u tzv. NDH da se srpski narod uništi i to mnogim metodima. Lično sam se bavio istraživanjem na tu temu, o zločinačkom režimu u Hrvatskoj u periodu 1941-1945. Ako je genocid uopšte počinjen, onda su ga počinile hrvatske ustaše. Te se nikada ne sme zaboraviti”

U SREBRENICI se nije dogodio genocid i taj termin treba da se izbriše iz istorije, u događajima u julu 1995. godine tamo nije bilo više od 3.714 žrtava Bošnjaka, rekao je Gideon Grajf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Grajf je naveo da termin “genocid” podrazumeva nameru, a da u ovom slučaju nije postojala nikakva namera i da u tome leži razlika.

“To je ogromna razlika, potpuno drugi nivo, i taj termin treba izbrisati iz istorije. Oni koji i dalje koriste termin `genocid` imaju loše namere. Od sada termin `genocid` uopšte se ne sme vezivati za ove događaje, zato što je to pogrešno”, rekao je Grajf za RTRS.

On je naveo da su tokom istraživanja došli do dva zaključka, a prvi se tiče genocida za koji su dokazali da ga nije bilo.

– Hag i Sarajevo činili sve da ih dupliraju

„To se ne može nazvati `genocid`, ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz istorije… Počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazivati `genocid` i mislim da je to veoma važno”, istakao je Grajf koji je istakao da kao Jevrejin zna šta genocid znači, jer pripada starom narodu nad kojim je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva.

Drugi zaključak, naveo je, odnosi se na broj žrtava, koji je korigovan, i tamo, kako je naglasio, “nije bilo više od 3.714 žrtava”.

„Govorim o događajima u julu 1995. U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba biti zapisan u istoriji, ni manje ni više”, rekao je Grajf.

Kada je reč o srpski žrtvama na tom području, Grajf je rekao da su Srbi bili žrtve, a ne agresori. Na tom području, kako je naveo, bilo je na hiljade srpskih žrtava, napadnuto je nekoliko stotina sela, stradali su uglavnom civili.

“Dakle, ako se termin `genocid` uopšte može koristiti, onda ga treba koristiti kada se govori o stradanju srpskog naroda, a ne obrnuto. Postojali su planovi u tzv. NDH da se srpski narod uništi i to mnogim metodima. Lično sam se bavio istraživanjem na tu temu, o zločinačkom režimu u Hrvatskoj u periodu 1941-1945. Ako je genocid uopšte počinjen, onda su ga počinile hrvatske ustaše. Te se nikada ne sme zaboraviti”, rekao je Grajf.

On smatra da mogu biti zadovoljni zato što su pripremili ozbiljan, profesionalan izveštaj, veran istini, istorijskim događajima, uravnotežen, a doprinos tom izuzetnom dokumentu, kako je naveo, dali su veliki stručnjaci, njih deset iz različitih zemalja.

Pojasnio je da su u pitanju čuveni stručnjaci u svojim naučnim disciplinama, tako da smatra da je, kao doprinos istini i nauci, ovo izuzetno bitan dokument, te napomenuo da u radu ni u jednom trenutku nije bilo pritisaka ni od koga niti je ko pokušao da utiče na njih.

“U ovom dokumentu ispravili smo i odgovorili na predrasude protiv srpskog naroda i onih koji su učestvovali u događajima u periodu 1992-1995. Zadatak smo uradili dobro, profesionalno i ozbiljno. I upravo u tome leži njegov značaj”, rekao je Grajf uz ocenu da je dokument na 1.200 stranica dokaz ozbiljnosti tog rada.

On je naveo da je osnovni cilj izveštaja da donese mir razumevanje rata u BiH, te da se, pored analize događaja, brisanja termina “genocid” i utvrđivanja stvarnog broja žrtava tih događaja, sve strane okrenu budućnosti, da ne gledaju samo u prošlost.

“Mislim da oni koji budu pročitali naš obiman izveštaj – a za to treba vremena – treba da prihvate da smo bili objektivni, da smo primenjivali naučne metode i imali dobre namere, nikako loše. Prihvatanje ove osnovne činjenice može da bude ključna tačka, prekretnica ka boljoj budućnosti”, rekao je Grajf.

On se nada da predrasude protiv srpskog naroda neće uticati na tumačenje izveštaja, te je dodao da bi želio da ga svi pročitaju objektivno, ako je moguće, da zaborave svu mržnju i predrasude i loše mišljenje upravo radi puta ka boljoj budućnosti.

Fakti