Zašto je Amerika odustala od sankcija “Severnom toku 2” – NOVA TAKTIKA SA RUSIJOM

0
21

Stručnjak otkrio šta stoji iza „nove taktike“ Sjedinjenih Država u vezi sa „SP-2“

Sjedinjene Američke Države nameravaju da primene novu finansijsku strategiju povezanu sa sprovođenjem energetskog projekta Severni tok 2, pošto shvataju da neće moći da zaustave izgradnju ovog gasovoda.
Poznati politikolog Dmitrij Džangirov došao je do ovog zaključka nakon analize određenih geopolitičkih odluka američkih vlasti. On je govorio o budućim planovima Vašingtona u Evropi, a takođe je objasnio zašto su Amerikanci „bacili oko“ na gasni transportni sistem Ukrajine.

Dmitrij Džangirov je, pre svega, analizirao odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena o ukidanju sankcija Severnom toku 2. Skrenuo je pažnju na činjenicu da su američke vlasti shvatile nemogućnost uvođenja zabrane izgradnje ovog projekta, kao i da bi takve mere mogle negativno da utiču na odnose sa Nemačkom.

Politikolog je uveren da su Sjedinjene Države izabrale novu taktiku za Severni tok 2, koordinirajući je sa Nemačkom. Vašington se više neće mešati u sprovođenje ovog projekta, ali se priprema za sprovođenje novog plana u vezi sa gasnim transportnim sistemom Ukrajine. Amerikanci nameravaju da otkupe deo infrastrukture koja će im omogućiti da profitiraju od tranzita gasa kroz Ukrajinu.
Džangirov je sugerisao da Vašington nije bez razloga bacio oko na ukrajinski sistem za transport gasa. Na taj način, SAD planiraju da postignu sporazum o tranzitu sa Rusijom do 2024. godine, prema kojem će američke kompanije profitirati od primene ovog projekta.

Dakle ipak je u pitanju tajni sporazum sa Rusijom na koji su SAD bile primorane.

„Pretpostavljam da će biti još pregovora o Severnom toku 2. Dakle, koliko shvatam, Gazprom će do 2024. godine morati da potpiše neku vrstu tranzitnog sporazuma sa nekim entitetom u Ukrajini. Svakako neću biti iznenađen ako ovaj ukrajinski entitet bude povezan sa američkim kapitalom“, rezimirao je politikolog.

Vebtribune