Večera u Hramu Hristovog Vaskrsenja: Mitropolit Joanikije izmirio Krivokapića i Demokratski front

0
211

FRONT ĆE PODRŽATI BUDžET, A PREMIJER OTVORITI PROCES REKONSTRUKCIJE VLADE

* Lider Nove srpske demokratije Andrija MANDIĆ (imajući u vidu mitropolitovu ulogu): „Večeras ste svima nama poslali jasne poruke, a mi želimo u tom duhu zajedništva da nastavimo naše odnose koji su u jednom periodu bili narušeni

* FAKTI: Ako ovo i jeste „mešanje u politiku“ – sigurno nije mešanje u dnevnu politiku, niti pokušaj Mitropolije crnogorsko-primorske da bude krivokapićev suvladar. Joanikije i Crkva učinili su neophodni minimum da pomognu da širenje jaza između Krivokapićeve vlade i DF ne pokloni priliku Đukanovićevoj antisrpskoj kliki da ponovo preuzme izvršnu vlast. Mitropolit je, nema sumnje, dobro shvatio da bi takav razvoj događaja doveo u pitanje iz sve tekovine litijskog pokreta…

_______________________________________________________

PODGORIČKI dnevni list „Pobjeda“, koji je i dalje pod kontrolom dukljansko-montenegrinskog bloka Mila Đukanovića, objavio je da je novi Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije posredovao u nagodbi između Zdravka Krivokapića i Demokratskog fronta koja podrazumeva da DF glasa za budžet, a da premijer zauzvrat otvori pregovore o rekonstrukciji Vlade.

Isti list tvrdi da mu je „više izvora“ potvrdilo da je Demokratski front „naprasno promenio stav o budžetu na pritisak mitropolita Joanikija“.

I naveo: „Dogovor je da DF glasa za budžet, a dobili su čvrsto da će obećanje nakon toga biti pregovora o rekonstrukciji Vlade”.

Da će DF glasati za budžet, saopštio je i jedan od njegovih lidera Milan Knežević, koji je, gostujući u emisiji ,,Argumenti“ RTCG, potvrdio da će poslanici te političke grupacije podržati taj dokument ča i ako ne budu usvojeni njihovi amandmani.

Dogovor je postignut za vreme svečane večere u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kojoj su prisustvovali predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i svi lideri parlamentarne većine, osim Dritana Abazovića.

Iz vrha DF izostao je samo Nebojša Medojević, koji tvrdi i da nije ni bio pozvan.

On je objavio da je podneo ostavku na mesto poslanika u Skupštini Crne Gore i da nije saglasan, iako je vernik SPC, sa mešanjem Ckrv eu politiku.

„Joanikije je za vreme večere insistirao da (Andrija) Mandić u svečanoj zdravici pozove na `bratski dogovor` i prestanak sukoba na relaciji premijer – lideri Demokratskog fronta, koji je doveo novu vladu na ivicu opstanka” – piše „Pobjeda“ uz tvrdnju da joj je to preneo jedan od prisutnih na večeri.

Dogovor da Joanikije posreduje u sukobu, potvrdio je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

“Večeras ste svima nama poslali jasne poruke, a mi želimo u tom duhu zajedništva da nastavimo naše odnose koji su u jednom periodu bili narušeni. Odnosi sa onima koji se bave politikom i donose odluke u ime naroda”,kazao je Mandić, koji se na molbu mitropolita Joanikija obratio tokom večere.

Fakti