PREDSEDNIKU BELORUSIJE PRETI VELIKA OPASNOST! EU ima sraman predlog po pitanju Lukašenka!

0
40

Grupa Evropske narodne partije (EPP), kao najača grupacija u Evropskom parlamentu, pozvala je na uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i njegovih sledbenika.

EPP je, povodom današnje debate o Belorusiji u Evropskom parlementu, podržala predlog beloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovske, za održavanjem međunarodnog samita o krizi u Belorusiji.

– Takav samit trebalo bi da se održi bez odlaganja pod vođstvom EU. Kao EPP grupa, već smo pokušali da organizujemo misiju posredovanja na visokom nivou u zemlji kako bismo istražili sve moguće načine za zaustavljanje nasilja, oslobodili političke zatvorenike i pomogli u stvaranju uslova za politički dijalog u zemlji. Nažalost, inicijativa je blokirana – kaže potpredsednica EPP, Sandra Kalniete.

Kalniete je naglasila potrebu za daljim jačanjem odgovora EU na „zločine koje je počinio Lukašenkov režim u Minsku“.

– Pozivamo na uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje Aleksandra Lukašenka i njegovih poslušnika koji su ratovali protiv Belorusa. Pozivamo na suspenziju beloruskih reprezentacija sa evropskih i svetskih prvenstava, kao i sa olimpijskih igara. Pozivamo na proširenje trenutnih sankcija EU na sve one koji su povezani sa državnom represijom, uključujući one koji je podržavaju i pružaju režimu ekonomsku podršku i pomoć – navodi se u saopštenju EPP.

EPP navodi da je u beloruskim zatvorima više od 400 političkih zatvorenika i poziva na njihovo hitno oslobađanje.

Intermagazin