Mladić želeo „Božiju pravdu“, a Bramercova NATO-pravda» mu potvrdila – doživotni zatvor

0
220

OČEKIVANO: ODLUKU NIJE PODRŽALA SAMO SUDIJA PRISCA MATIMBA NIAMBE

Troje sudija iz Afrike i jedan sa Jamajke potvrdilo prvostepenu presudu iz novembra 2017. godine kojom je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. Bio je oslobođen samo po prvoj tački „Genocid u šest opština“, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici

Žalbeno veće preciziralo da je odbilo navode žalbe Ratka Mladića na prvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom i namerom da se izvrši

General Mladić neposredno pred izricanje drugostepene presude u Hagu rekao da će biti dobro i da će biti oslobođen «ako bude po Božijoj pravdi, a ako bude po Bramercovoj – onda to nije pravda»

FAKTI: Evo kako bivše kolonijalne sile obezbeđuju da Afrika i Jamajka dele „pravdu“ Londona, Berlina i Pariza, kojima sada komanduje Vašington, i da stave tobože pravni pečat na zločine razbijanja SFRJ i potpaljivanja rata na Balkanu. Na njihove zločine pripisane Srbima. A to što je Prisca Matimba Niamba izdvojila mišljenje, kao i na procesu generalu Tolimiru, to ružno agresorsko lice NATO-pravde samo šminka i u očima nekih čini ga manje licem ajkule…

HAŠKI tribunal, koji se proglasio za Mehanizma za krivične sudove, ponovo je potvrdio da je osnovan da bi sudio Srbima i da mu nije dozvoljeno da ne bude antisrpski tribunal.

Njegovo žalbeno veće danas je potvrdilo osudu generala Ratka Mladića na doživotnu robiju.

Time je potvrdilo prvostepenu presudu iz novembra 2017. godine kojom je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. Bio je oslobođen samo po prvoj tački „Genocid u šest opština“, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Sudija Prisca Matimba Niambe je dala suprotno mišljenje na sve zaključke Žalbenog veća povodom žalbe kojom je Mladićeva odbrana osporila navode Pretresnog veća.

Žalbeno veće je preciziralo da je odbilo navode žalbe Ratka Mladića na prvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Izricanje drugostepene počelo je u 15 časova.

Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume.

Sluge novog kolonijalizma

U sudnici je i nametnuta pravna savetica odbrane Luiza Peta Bagot, dok je generalov sin Darko presudu slušao iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Sažetak presude je pročitala predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Četvoro sudija je iz Afrike – iz Maroka, Jamajke, Gambije i Ugande – a jedan sa Jamajke.

Zaslužili su da im pokaže i drugi prst

Neki od učesnika postupka pratili su ga putem video konferencijske veze.

General Mladić je neposredno pred izricanje drugostepene presude u Hagu rekao da će biti dobro i da će biti oslobođen «ako bude po Božijoj pravdi, a ako bude po Bramercovoj – onda to nije pravda».

Suđenje Ratku Mladiću počelo je u maju 2012, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Fakti