Bajden spremio novi udar na Srbe – sve sami „korupcionaši“ koji ugrožavaju Ameriku

0
14

POTPISAO IZVRŠNO NAREĐENjE O „DODATNIM SANKCIJAMA PROTIV VLASTI I POJEDINACA“.

„Te snage otvaraju vrata našim strateškim protivnicima da potkopavaju demokratiju, koče napredak prema efikasnom i odgovornom upravljanju i sprečavaju da region zapadnog Balkana postigne punu integraciju u transatlantske institucije“
Bajdenovom odlukom u SAD se blokira sva imovina ili interesi osoba koje su predmet sankcija, a američkim državljanima je zabranjena saradnja sa takvim licima. Sankcionisanima nije dozvoljen ulazak u SAD niti će moći da dobiju američku vizu
FAKTI: Ah, kako je za vašingtonske liberalne siledžije sve prosto: ko na „zapadnom Balkanu“ nije vazal Amerike – taj je korumpiran i otvara vrata njenim „strateškim protivnicima“ koji ništa drugo ne rade osim što „potkopavaju demokratiju“ i „koče napredak“! Izvorni Dejton je „retrogradan“, ko ga brani – on je protiv svega pod kapom nebeskom i direktno ugrožava i hiljadama kilometara udaljenu Ameriku. „Demokratiju“ i „napredak“, dakako, ne potkopavaju velike demokrate Milo Đukanović i Edi Rama, Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Šefik Džaferović, Zoran Zaev i Aljbin Kurti. Ovaj poslednji čak ne ugrožava ničiji teritorijalni integritet! Ni slučajno! Kosova je sveta američka i šiptarska zemlja!
PREDSEDNIK Sjedinjenih Država Džo Bajden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bela kuća.
U saopštenju se navodi da se sankcije odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indirektno umešani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.
Bajdenovim naređenjem „prošireni su određeni kriterijumi, poput izazova kakve predstavlja korupcija, kao i ostala dela koja opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume“.
„Korupcija nanosi štetu ekonomskom rastu, olakšava organizovani kriminal i potkopava poverenje u demokratske procese. Ove snage otvaraju vrata našim strateškim protivnicima da potkopavaju demokratiju, koče napredak prema efikasnom i odgovornom upravljanju i sprečavaju da region zapadnog Balkana postigne punu integraciju u transatlantske institucije“, navodi Bijela kuća.
U tekstu se napominje da takva dela predstavljaju „izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD“.
Bajdenovim ukazom naglašava se trajna posvećenost SAD primeni posleratnih sporazuma i radu institucija uspostavljenih nakon raspada bivše SFRJ, dodaje Bela kuća.
Ovom odlukom „povećana je sposobnost“ da se deluje protiv onih koji opstruišu ili ugrožavaju primenu bilo kog sporazuma iz domena regionalne bezbednosti, mira, saradnje ili uzajamnog priznanja, kao i okvira mehanizma za odgovornost na zapadnom Balkanu.
Napomenuto je da u geografskom smislu izraz Zapadni Balkan obuhvata teritoriju bivše SFRJ i Albanije.
Bajdenovom odlukom u SAD se blokira sva imovina ili interesi osoba koje su predmet sankcija, a američkim državljanima je zabranjena saradnja sa takvim licima. Sankcionisanima nije dozvoljen ulazak u SAD niti će moći da dobiju američku vizu.
„Osiguravanje bezbednosti i političke stabilnosti zapadnog Balkana je konzistentno sa posvećenošću Bajdenove administracije razvoju ključnih američkih interesa iz oblasti nacionalne bezbednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo finansija i Stejt departman „nastaviti da osvežavaju listu pojedinaca koji su predmet sankcija prema ovom naređenju“.

Tanjug