Poruka Ankare Briselu: EU bez Turske u svom sastavu neće postati globalna sila

0
54
Foto jutjub

ČAVUŠOGLU IZRAZIO NADU DA ĆE FRANCUSKA BITI LOKOMOTIVA OTOPLjAVANjA ODNOSA
Mevlut ČAVUŠOGLU je „namignuo“ EU i Francuskoj usred unutrašnjeg političkog skandala u čijem epicentru je mafijaš Sedat Peker, koji je u zatvorima proveo 16 godina, a sada iz Dubaija raskrinkava i optužuje ključne ljude Erdoganovog režima
Erdogana ne dira i nazova ga „starijim bratom“. Glavna meta mu je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, za koga tvrdi da želi da postane predsednik države iako je najkorumpiraniji državni funkcioner
EVROPSKA unija neće postati globalna sila ako u svoj sastav ne primi Tursku – izjavio je Mevlut Čavušoglu.
Turski ministar spoljnih poslova ovako je istupio uoči svoje posete Parizu, naglasivši da su odnosi Ankare i Brisela, kao i sama EU, „taoci maksimalističkih i nacionalističkih ambicija nekoliko tvrdoglavih država članica“.
Dodao je da je Turska „i dalje posvećena ideji pridruživanja EU“ i da namerava da „doprinese razvoju i zaštiti evropskih vrednosti koje deli zajedno sa Francuskom“.

Čavušoglu je naglasio da se nada da će Francuska postati „lokomotiva na putu približavanja Turske i EU“. Takođe: da će dve zemlje još jednom uspeti da ojačaju svoje odnose.
Šef turske diplomatije je posebno naglasio da njegova zemlja „nikada nije imala želju da se meša u poslove Francuske“ i da podržava integraciju turskih migranata u francusko društvo.
Naveo je i da su turski imami „uvek na strani francuskih vlasti“.
Odnosi Francuske i Turske su se pogoršali nakon govora francuskog predsednika Emanuela Macrona u kojem je najavio stvaranje „prosvećenog islama“ u Francuskoj.
Odmah potom je turski lider Redžep Tajip Erdogan rekao je da Makron treba da se leči kod psihijatra. Još je pozvao Turke da ne kupuju francusku robu.

Čavušoglu je ovako „namignuo“ EU i Francuskoj usred unutrašnjeg političkog skandala u čijem epicentru je mafijaš Sedat Peker, koji je u zatvorima proveo 16 godina, a početkom prošle godine pobegao iz zemlje i verovatno se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Pekar, koji se krio i na Kosovu, poslednjih nedelja iz Dubaija plasira vlastite video zapise kojima raskrinkava povezanost turske elite sa kriminalcima, optužujući zvaničnike iz Erdoganovog okruženja za ubistva, trgovinu drogom, korupciju i druga krivična dela.
U poslednjem video-obraćanju sunarodnicima, ponudio je:
„Proverite me na detektoru laži. Ako se pokaže da lažem – odseći ću sebi prste ili celu ruku. Obećavam!“
Peker je dosad objavio osam od snimljenih 12 video-zapisa i – svi imaju milione pregleda. Poslednji je imao – 13 miliona.
Erdogana ne dira i nazova ga „starijim bratom“, a glavna meta mu je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, za koga tvrdi da želi da postane predsednik države, a najkorumpiraniji je državni funkcioner.
Čim je kolumbijsko Ministarstvo odbrane zaplenilo pet tona kokaina namenjenih Turskoj, Peker je rekao da je njegova domovina na trećem mestu po trgovini drogom u svetu, a da taj „biznis“ kontroliše Erkan Jildirim, sin bivšeg premijera Binalija Jildirima koji je zbog droge dva puta nedavno leteo za Venecuelu.
Na Pekerovom udaru je i Jildirimov zet Berat Albajraka, bivši ministar finansija, za kojeg tvrdi da da zajedno sa bratom Serhatom, rukovodi moćnom grupom „Pelikani“, koja utiče na političke procese u zemlji.

Fakti