Vučić: Srbija traži razumevanje za svoje osnovne države interese Srbije

0
43

„DIJALOG SA PRIŠTINOM BIĆE BRZO NASTAVLjEN – RADI SE O DANIMA“.

* Predsednik Srbije u obraćanju javnosti naglasio da su današnji razgovori sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom bili korektni i da su se ticali tema u budućem dijalogu: „Šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas

* „Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt. Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM”

* „Seržu Bramercu je omogućeno da se obrati virtuelno Savetu bezbednosti UN, a meni kao predsedniku Srbije, iako sam izrazio želju da se obratim, to nije omogućeno. Nadam se da će biti, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo”

SRBIJA je uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćajući se građanima Srbije, kazao je da želi da informiše javnost o situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu – šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas”, objasnio je on, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

„Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM”, rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel”, podvukao je on.

Podneću u Skupštini izveštaj

o dijalogu u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM.

Vučić je rekao u Predsedništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zajedničke principe za budućnost.

„Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja”, naveo je Vučić, javlja Tanjug.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanparlamentarnih političkih stranaka iz opozicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

„Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali”, dodao je Vučić.

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

„Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, javlja Tanjug.

Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

„Mnogo smo uradili – od razdvajanja

Srbijagasa, do akcizne politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU.

„Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno”, rekao je Vučić u obraćanju građanima, javlja Tanjug.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina

robije, a Bošnjaci na 42 godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne – da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

„Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami”, naveo je Vučić, javlja Tanjug.

Dodaje da će izricanje presude biti u 15.00 sati, a da je u 21.00 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče – postoji i tehnički problem.

Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno.

„Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude – moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo”, kazao je predsednik.

Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina robije, a Bošnjaci na 42 godine, predsednik kaže da ne misli da bilo šta treba brojkama da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude prepušten sudovima u regionu.

Vučić navodi da je 13 takvih slučajeva dodeljeno BiH i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i Radete, slučajevi u kojima su Srbi ubijani na zločinački način.

„To je davano sudovima u regionu da sude, a jedan predmet koji se tiče samo nepoštovanja suda, a mi imamo zakon koji govori samo o saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju za ratne zločine. Zamislite kakvo je to poverenje kada vi nećete da dozvolite sudovima u Srbiji po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu”, kazao je Vučić.

„Partijska članska karta neće spasiti nikoga ko

je učinio bilo šta protivzakonito

Podsetio je i da su svi oni koji su bili osuđeni za najteže ratne zločine u Hagu pravosnažno oslobođeni i to od Ramuša Haradinaja i Nasera Orića do Ante Gotovine.

„Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni”, kazao je Vučić.

Predsednik navodi da će biti zanimljiva rasprava na sednici SB, nimalo laka za nas, ali ni za one, kako kaže, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata.

Važna poruka za sve građane je da članska karta neke partije neće spasiti onoga ko je učinio bilo šta protivzakonito, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obraćanju javnosti rekao je da ne želi da ulazi u pojedinačne slučajeve i ne zna šta su razlozi, ali da želi da podrži sve nadležne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je istakao da svi – od policije do pravosuđa – treba da rade svoj posao bez ograničenja i bez obzira na to da li čovek pripada SNS ili nekoj drugoj partiji, prenosi Tanjug.

Poručio je da Srbija ne sme da liči na Srbiju iz 2000-e kada je pljačka, kako je rekao, bila jedini način i jedini smisao bavljenja politikom.

„To je važna poruka za građane da nema zaštićenih i da bilo koja članska karta ili rukovođenje u stranci nikoga ne može da spase od reakcije nadležnih organa ako je činio nešto protivzakonito”, zaključio je Vučić.

Fakti