VUČIĆ I PORFIRIJE SABORNO U ODBRANI SVETINjE KOSOVA I METOHIJE

0
23

Država i Crkva uputili snažnu poruku u odbrani srpskog naroda i svetinja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije su se sastali sa američkim izaslanikom Metjuom Palmerom i evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. Srbija je poslala vrlo jasnu i snažnu poruku a to je čvrst i nepokolepljiv stav u odbrani Kosova i Metohije i srpskih svetinja – ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio u više navrata da se Srbija zalaže za dijalog, za dogovor uz očuvanje nacionalnog interesa. Čime je jasno pokazao da se Srbija postavlja odgovorno i državnički i da se čvrsto bori za osnovne državne i nacionalne interese Srbije i srpskog naroda, pre svega za sigurnost i bezbednost našeg naroda i naših svetinja na Kosovu i Metohiji.

Njegova Svetost Patrijarh Porfirije i srpske vladike preneli su ohrabrujuću i čvrstu poruku, da je stav SPC poznat i da se na Kosovu radi o nezakonitoj secesiji dela teritorije i da ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju. Od velike važnosti su reči srpskog Patrijarha Porfirija koji je rekao da je Kosovo i Metohija za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu i da su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti – ističe Đurđev.

Srpska Pravoslavna Crkva

Srbiji je potrebno strateško partnerstvo sa SAD i čini sve da se ono uspostavi uz poštovanje integriteta srpske teritorije i suvereniteta države. Prijateljstvo koje je utemeljeno pre više od 100 godine na kome su radili ne samo najveći svetski, američki i srpski naučnici Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, nego i srpski svetitelji koji su to postali u SAD od svetog Nikolaja Velimirovića, svetog Mardarija Uskokovića do svetog Sevastijana. Prijateljstvo Srbije i Amerike vezuju i ova tri svetitelja. A danas njihovim putem prijateljstvo među državama i nacijama delatno afirmiše vladika Irinej Dobrijević – ističe Đurđev.

Veoma je važno istaći da snažne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija dolaze u veoma važnom trenutku za srpski narod. Država i Crkva ne samo da su jedinstveno stali u odbranu srpskog naroda i srpskih svetinja, već su pokazali visok stepen odgovornosti i snažan duh sabornosti, stavljajući u fokus odbranu srpskog naroda i srpskih svetinja ma gde se on nalazio – zaključuje Đurđev.

Srpska liga