Putin objavio da je prvi krak Severnog toka-2 potpuno završen – gas njime može poteći već za 10 dana

0
42

Povodom optužbi iz zapadne vojne alijanse da su ruske specijalne službe učestvovale u prinudnom spuštanju aviona irske kompanije Ryanair u Minsku, predsednik RF kratko rekao: «Ta izjava, ako tamo u nju zaista veruju, svedoči da je sam NATO u opasnosti!»
Portparol Kremlja Dmitrij PESKOV izjavio da će Putin na budući samit sa Bajdenom «potrošiti samo jedan dan» i da je već usaglašeno da dvojica lidera prvo razgovaraju u četiri oka, a potom u prisustvu članova državnih delegacija i svojih pomoćnika
VLADIMIR Putin je objavio da je prvi krak magistranog gasovoda Severni tok-2 završen i da bi prirodni gas njime prema Nemačkoj i još nekim zemaljama EU mogao poteći već kroz desetak dana.
Nastupivši pred učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, naglasio je da se to dogodilo dva i po sata pre njegovog nastupa.
Posebno je naglasio da je Rusija spremna da projekte poput Severnog toka-2 i dalje realizuje sa stranim partnerima.
Otkrio je da će sa Džoom Bajdenomrazgovarati o strateškoj stabilnosti, razoružanju, planetarnoj ekologiji, pandemiji i lokalnim sukobima.
Naglasio je da Moskva i Vašington moraju naći načina da poboljšaju odnose koji su sada na izuzetno niskom nivou.
Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, izjavio je da Kremlj ne očekuje značajno poboljšanje odnosa Moskve i Vašingtona nakon samita Putina i Bajdena.
Naveo je da će Putin na budući samit «potrošiti samo jedan dan» i da je već usaglašeno da dvojica lidera prvo razgovaraju u četiri oka, a potom u prisustvu članova državnih delegacija i svojih pomoćnika.

Moskva računa da će drugi krak Severnog toka-2 biti gotov do kraja ove godine.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Putin je rekao da Rusija nema nameru da u transportu gasa zaobilazi Ukrajinu, ali da nije dužna ni da nju – ili bilo koju drugu zemlju – hrani:
„Mi sa Kijevom imao sporazum da u narednih pet godina preko teritorije Ukrajine eksportujemo po 40 milijardi kubnih metara gasa. Nekada je tim pravcem išlo i do 200 milijardi. Mogućnost da tako bude i danas urušila je sama Ukrajina. Istovremeno je na sve načine obarala cenu gasa koji je sa nama ugovarala, a cenu za tranzit u EU dizala do nebesa! Sve je urušila svojim rukama“.
Povodom optužbi iz zapadne vojne alijanse da su ruske specijalne službe učestvovale u prinudnom spuštanju aviona irske kompanije Ryanair u Minsku, kratko je rekao:
«Ta izjava, ako tamo u nju zaista veruju, svedoči da je sam NATO u opasnosti!»

Fakti