UJEDINITELJ! Patrijarh kakvog smo čekali: Porfirije uspeo da spoji nespojivo!

0
20

Svima koji su ga maliciozno osporavali zapušio usta svojim delima
Vučićev patrijarh, Trojanski konj vlasti za izdaju Kosova, kroatofil, hodočasnik Las Vegasa… Šta se sve nije stavljalo na dušu patrijarhu srpskom Porfiriju, ruku na srce, uglavnom od opozicije. Međutim, za svega četiri meseca, otkad je seo na tron SPC, aktuelni poglavar se pokazao kao pravi čovek na pravom mestu. Kako kažu naši sagovornici: „Patrijarh ujedinitelj!“
Dobri poznavaoci prilika u SPC saglasni su u izjavama za Srpski telegraf da su odnosi unutar Crkve možda i bolji nego ikad ranije, a Porfirije je uspeo i nemoguće: za njega reči hvale imaju čak i u Zagrebu, Prištini…

MIR U KUĆI

U prilog dobroj atmosferi koja vlada u SPC i odnosima koje je uspostavio govori i fotografija patrijarha Porfirija sa vladikama Grigorijem i Irinejom Bulovićem, nedavno objavljena na Tviteru. Naime, na njoj se vidi kako trojica crkvenih velikodostojnika sede u opuštenoj atmosferi, šaleći se i smejući, iako nije bila tajna da Grigorije i Irinej imaju dugogodišnje nesuglasice.
Verski analitičar Željko Injac, kao ključno, ističe upravo to da su odnosi unutar SPC relaksirani.

– Neki bi rekli da je patrijarh balanser, međutim, to nije tako. Porfirije ima svoje stavove, ali je uvek otvoren za dijalog i onda maliciozni kažu da je klimoglavac iako je takva procena vrlo pogrešna. Njegovi odnosi sa državom su dobri. Ipak, nikako ne odustaje od interesa Crkve. I može se primetiti da je atmosfera unutar SPC dosta relaksiranija nakon njegovog izbora – ističe Injac.

Međutim, nisu samo bolji odnosi unutar Crkve Porfirijeva zasluga, već i odnosi sa zemljama u okruženju. Kako ističe Injac, ne pamti se da je neko u svega mesec dana od izbora dao preko 30 intervjua za medije i da niko nije reagovao negativno.

– On je izgradio veoma dobre odnose dok je bio vladika zagrebačko-ljubljanski, i to u svim sferama. Ono što političari ne mogu, on je uspeo – napominje Injac i dodaje da je Porfirijeva misija da vrati Crkvu u narod i da je time pobrao simpatije necrkvenog dela javnosti.

To je, smatra Injac, velika promena:

– Od komunizma se radilo na tome da se Crkva udalji od naroda. On sada radi potpuno drugačije, pristupačan je za narod i to je ono što oni cene, ljudima treba da SPC vide kao svoju duhovnu majku.

ŠTITI I GRADI

Politički analitičar Dragoljub Anđelković je saglasan da se Porfirije pokazao kao veoma dobar izbor.

– Prema mom mišljenju, on zaista jeste pravi čovek na pravom mestu i verujem da je njegovo postavljanje za patrijarha dobro za Srbiju. Krajnje je politički odmeren, ima osećaja za društveni kompromis i, što je posebno umeće, štiti nacionalne interese bez konfrontacije, gradeći mostove, što je veoma teško i retko ko to ume – zaključuje Anđelković.


5 stvari kojima nas je Porfirije oduševio

1. Atmosfera unutar SPC nikad nije bila bolja. Nema deoba, raskola, koji su mnogi priželjkivali. Pomirio čak i pojedine vladike koje su godinama bile suprotstavljene

2. Govori čak i o najtežim temama (Jasenovac, Stepinac, Kosovo…) na takav način da niko ne može ništa da mu zameri

3. Hvale ga (ili bar ne kritikuju) i oni u Podgorici, Zagrebu, Prištini koji nikad nisu imali lepu reč za SPC

4. Pokazao se kao pravi zaštitnik nacionalnih interesa, ali na takav način da se ni s kim ne konfrontira

5. Izgradio odnose pune razumevanja i uvažavanja sa vlašću, i to tako da ni bilo ko iz opozicije nije mogao ništa da mu zameri

 

Činjenice o patrijarhu Porfiriju

– 46. poglavar SPC

– rođen 22. jula 1961. u Bečeju

– prvo od troje dece Radivoja i Radojke Perić, na krštenju dobio ime Prvoslav

– osnovnu školu završio u Čurugu, gimnaziju u Novom Sadu

– studirao arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu

– ubrzo upisao studije na Bogoslovskom fakultetu (diplomirao 1987)

– pre toga zamonašen u Manastiru Dečani

– po završetku fakulteta otišao na postdiplomske studije u Atinu, gde je ostao do 1990.

– po blagoslovu episkopa bačkog Irineja 6. oktobra 1990. otišao u Manastir Kovilj

– tamo je 21. novembra 1990. rukopoložen u čin jeromonaha

– odbranio doktorsku disertaciju na Bogoslovskom fakultetu u Atini (2004)

– 2010-2011. bio episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju SPC i Vojske Srbije

– bio član saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA)

– u maju 2014. izabran za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog

– govori grčki, engleski i nemački i služi se ruskim jezikom