Mihalek: Najljepšu definiciju Jerusalima dao je Sveti Sava, velika je veza između Srbije i Svete zemlje

0
78

Reč Jerusalim sastoji se iz dve reči. „Jer“ znači Grad, a „salim, šalom“ – Mir. Grad Mira. Ali ono „-im“ na kraju, je dodatak za parne reči (kao kad mi kažemo makaze, naočari, vrata). Kako dva, kad mi vidimo jedan Jerusalim?

Dušan Mihalek, jedan od 1500 državljana Srbije koji žive i rade u Izraelu, čovjek je sa bogatom životnom biografijom.
U Beogradu je diplomirao i magistrirao muzikologiju na FMU, kod čuvenih profesora Nikole Hercigonje i Stane Đurić Klajn. Od 1972. je bio glavni i odgovorni urednik Redakcije muzičkog programa Radio Novog Sada, sve do 1991. kada odlazi sa porodicom u novu domovinu Izrael, gde i danas živi. Učestvovao je u osnivanju odjeljenja za scenske umetnosti i muziku Matice srpske i za njenu 160. godišnjicu 1986. godine, komponovao je himnu na stihove Raše Popova.

Naš sagovornik je bio direktor Izraelskog muzičkog centra do 2005. godine, takođe radi kao turistički vodič za ljude sa naših prostora koji idu u hodočašće u Svetu Goru.
U razgovoru za IN4S govori o nedavnim ratnim dešavanjema između Izraela i Palestine, kao i o odnosu i vezi srpskog naroda i kulture i Izraela.

Živite u Ber Ševi 30 godina, jedan ste od 1500 državljana Srbije koji žive u Izraelu. Nedavno je okončan još jedan sukob između Izraelske vojske i Palestinaca. Gdje ste Vi u svemu tome i koliko je teško ostati „neutralan“ u tim sukobima?

– Neutralan nisam, a trudim se da budem objektivan. Uvek sam na strani vrednih, naprednih, mudrih, spretnih, požrtvovanih, koji od ove jezive pustinje stvaraju oazu. Protiv sam onih koji sto godina nisu zakopali ašov u zemlju (skrivajući svoju lenjost i nesposobnost lažima i izmišljotinama o ugroženosti). Mnogi moji turisti i hodočasnici uživali su u divnim restoranima Vitlejema i Galilejskog jezera, koje drže arapi hrišćani. Oni su prognani iz svojih država (Irak, Sirija, Liban) i našli novu domovinu u Izraelu, gde je sloboda veroispovesti neprikosnovena.
Banditi iz Gaze, koji su u celom svetu proglašeni terorističkom organizacijom, posle svake ovakve akcije gube šanse za svoj prosperitet. Da su na strani mudrosti, obrazovanja, nauke, saradnje sa naprednim svetom – danas bi i oni verovatno cvetali. Ovako, propuštajući šansu za šansom, srozavaju se na nivo bedne šerijatske zajednice (a to im je izgleda i cilj). Heroji su za mene oni koji stanu ispred svoje žene i dece da bi ih branili, a ne oni koji se skrivaju iza svoje žene i dece, da bi branili sebe.

Dušan Mihalek
IN4S