Rusija zabranila Diznijev crtani jer je glavni lik gej

0
155

Volt Dizni upozoren da ne sme da prikazuje i promoviše u Rusiji kratki film „Out“ jer je taj sadržaj štetan za decu.

Ruski zakon zabranjuje izlaganje dece sadržajima koji „podrivaju porodične vrednosti i promovišu netradicionalne seksualne odnose.“

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor upozorio je u petak firmu Volt Dizni da u toj zemlji ne sme da prikazuje i promoviše kratki film „Out čiji je glavni lik gej jer je u Rusiji zabranjeno prikazivati sadržaj koji su oni ocenili da je štetan za decu.

Roskomnadzor je saopštio da je Dizniju uputio pismo u kom tu kompaniju upozorava da je protivno ruskom zakonu izlagati decu sadržajima koji „podrivaju porodične vrednosti i promovišu netradicionalne seksualne odnose“.

Out“ je u SAD izašao na kanalu Dizni+ u maju prošle godine. Produkcija Diznija i Piksara, „Out“ je sedmi film serijala Sparkšorts i prvi kratki film obe firme u kom je glavni lik gej.

Dizni nije odmah odgovorio na upit za komentar.

U Rusiji su istopolni odnosi legalni, ali zakon iz 2013. zabranjuje „širenje propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima“ među mlađom populacijom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su taj zakon, rekavši da je doprineo jačanju negativnog društvenog stava prema homoseksualnosti.

Jedan ruski tužilac u ponedeljak zatražio je zabranu reklama modne kuće Dolče i Gabana na Instagramu koje prikazuju istopolne parove kako se ljube.

Ifamnjuvs