PUTIN STAO UZ LUKAŠENKA

0
27

Ruski predsednik Vladimir Putin stao je uz svog beloruskog saveznika Aleksandra Lukašenka, koji se spori sa Zapadom zbog prisilnog sletanja aviona.

Zapad je optužio Belorusiju za piratstvo nakon što je beloruska vazdušna kontrola u nedelju lažno upozorila pilota aviona Rajanera na bombu u vazduhu, nakon čega je poslala svoj Mig-29 kako bi pratio taj avion.

Avion je sleteo u Minsk, gde su uhapšeni njegovi putnici, bloger i kritičar Lukašenka, Roman Protaševič i njegova devojka.

Oni su sada u pritvoru.

Protaševič je optužen da stoji iza masovnih protesta nakon izbora, koje su zapadne zemlje proglasile nameštenima.

Preti mu do 15 godina zatvora, prenosi agencija Rojters.

Putin, bliski Lukašenkov saveznik, podržao je svog kolegu, toplo ga dočekao na razgovorima u južnom ruskom gradu Sočiju.

Dvojica čelnika saglasila su se da je reakcija Zapada na taj incident bila „izliv osećanja“.

„Pre su primorali avion bolivijskog predsednika da sleti, a potom su ga izvukli i ništa, tišina“, rekao je Putin, misleći na događaj iz 2013. kad je avion Eva Moralesa morao sleteti u Austriju u vreme dok su Sjedinjene Države pokušavale uhvatiti uzbunjivača Edvarda Snoudena.

Razgovori u crnomorskom gradu Sočiju organizovani su pre incidenta sa avionom, ali dolaze u vreme kada je veliki broj evropskih država uveo zabrane leta beloruskim avionima.

Evropska unija razmatra i dodatne sankcije.

Lukašenko je Putinu kazao kako će mu pokazati poverljive dokumente o letu viona Rajanera koji će ruskom čelniku pomoći da shvati šta se zaista dogodilo.

I stigao je sa aktovkom punom dokumenata.

„Uvek postoji neko ko nam stvara probleme. Znate ih, informisaću Vas o njima“, rekao je Lukašenko Putinu.

„Doneo sam neke dokumente kako biste mogli shvatiti šta se dogodilo“.

Rusija, bliski saveznik bivše sovjetske republike sa 9,5 miliona stanovnika, koja služi kao strateški kordon prema zapadu, verbalno je podržala Minsk pre sastanka dvojice predsednika, istovremeno odbacivši da je sudelovala u tom incidentu.

Moskva tvrdi da je Belorusija pokazala spremnost na transparentnost u tom sporu, a za reakciju Zapada na taj događaj rekli su da je „šokantna“.

Intermagazin