Izjava vladike Joanikija autentična: Kome to Srbi u Crnoj Gori više vjeruju?

0
34

Portal IN4S s gnušanjem odbacuje bilo kakve navode o „pripisivanju“ riječi vladici Joanikiju, a mediji i pojedinci kojima one smetaju neka potraže krivca u nekom drugom, ili makar na drugačiji način artikulišu nezadovoljstvo što izjava vladike Joanikija ne odgovara njihovim zamislima i politikama

Jučerašnja izjava vladike Joanikija data portalu IN4S postala je regionalna vijest, a kako i ne bi kada je objavljena u trenutku u kojem se vjekovna Srpska pravoslavna crkva pokušala iskoristiti u političke svrhe. Kako je demant vladike Joanikija uticao na političke ili medijske prvake u Crnoj Gori – nije na nama da sudimo, ali ni da preispitujemo riječi crkvenog velikodostojnika.

Ipak, zabrinjava medijska kampanja kojom se pokušava problematizovati ekskluzivna vijest našeg portala i na taj način dovesti u pitanje izjava vladike Joanikija. Kao medij koji je svakodnevno izvještavao o borbi vjerujućeg naroda i našeg monaštva i sveštenstva za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, pokrenuo niz kampanja u cilju upoznavanja svijeta sa tom borbom, koji je objavio između ostalih, i afere „Koverta“ i „Prepoznavanje terena“ – ne možemo da se ne zapitamo kome to Srbi u Crnoj Gori više vjeruju?

Da li vjeruju autentičnoj izjavi vladike Joanikije koju je IN4S prenio ili spekulacijama i konstrukcijama pojedinih medija kojim se ona neutemeljeno pokušava osporiti?

Nije jasno zbog čega pojedine televizije u Crnoj Gori pokušavaju na ovaj način da pripišu etiketu lažne vijesti našem portalu kada je pitanju izjava vladike Joanikija – i to navođenjem neimenovaih izvora kao što je to primjer Prve televizije, a što nije ni manir profesionalnog novinarstva jer se neimenovanim izvorima pokušava osporiti autentičnost imenovanih. Sa druge strane primjer su i crnogorske „Vijesti“. Naime, urednik „Vijesti“, Srdan Kosović svoj autorski tekst završava izražavanjem sumnje u autentičnost izgovorenih riječi vladike Joanikija riječima: “To je izjava koju je objavio portal IN4S i koju pripisuje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, a potom je prenio i sajt eparhije budimljansko-nikšićke.”

Još jedno otvoreno pitanje je i zbog čega novinari Svetigore i zvaničnog sajta Mitropolije crnogorsko-primorske značajno kasne ili odbijaju da prenesu ovako važnu izjavu vladike koji je između ostalog i nadležan za eparhiju koju medijski predstavljaju? Dok je, sa druge strane, zvanični sajt Eparhije budimljansko-nikšićke uredno prenio.

Zaista čudi, imajući u vidi da su mediji čiji su osnivači eparhije u Crnoj Gori prenosile informacije sa našeg portala vezane i za crkveni život – što ovako važna izjava u teškom vremenu za crkvu i samog vladiku Joanikija nije našla mjesto na sajtu MPC.

Podsjetimo, razgovor sa vladikom Joanikijem je vodio najbolji srpski novinar sa ovih prostora, Mišo Vujović. To, takođe nije prvi put da za naš portal eksluzivno govore crkveni velikodostojnici. Podsjetićemo, između ostalih, i na interjvu koji je Nacionalna IN4S televizija realizovala nakon smrti mitropolita Amfilohija i partijarha Irineja sa mitropolitom Hrizostomom.

Portal IN4S s gnušanjem odbacuje bilo kakve navode o „pripisivanju“ riječi vladici Joanikiju, a mediji i pojedinci kojima one smetaju neka potraže krivca u nekom drugom, ili makar na drugačiji način artikulišu nezadovoljstvo što izjava vladike Joanikija ne odgovara njihovim zamislima i politikama.

IN4S