LUKAŠENKO ZAPRETIO: Spustićemo i Bajdenov avion! POSLAĆU TRI LOVCA

0
20

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Luakšenko u šali je obećao da će spustiti avion američkog lidera Džoa Bajdena, ako odluči da dođe u Minsk na razgovore s Vladimirom Putinom.

Lukašenko je pozvao predsednike Rusije i SAD na samit u Belorusiji i dodao:

– Dočekaću ih obojicu kako dolikuje, razmotrićemo sve probleme.

U video snimku obraćanja beloruskog lidera koji je objavio telegram kanal „ONT Njuz“, Lukašenko je takođe ispričao kako je Bajden morao da se pravda Putinu u jednom telefonskom razgovoru u kom je bilo reči o Belorusiji.

Lukašenko je, takođe, naveo da bi ruski lider sa zadovoljstvom došao na samit u Minsk.

– A možda će rizikovati (i Bajden – prim.red.). Pa mi njegov avion možemo jednostavno da spustimo. Imamo pistu, dve piste, na bilo koju može da sleti – našalio se Lukašenko.

Nastavljajući dalje u istom stilu, beloruski lider je rekao da je spreman da digne lovce da bi dopratili američki predsednički avion od granice s Poljskom.

– Poslaćemo tri aviona: dva bočno i jedan u repu. Radi bezbednosti možemo da dodamo i jedan ispod. Tako da i ako neko ima prenosni raketni bacač, naš lovac će dopratiti avion pravo do piste. Zato – izvolite, čekamo ga u Belorusiji – poručio je Lukašenko.

Podsetimo, dan ranije Moskva i Vašington zvanično su potvrdili da će samit predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Džoa Bajdena biti održan 16. Juna u Ženevi, a kako se očekuje, razgovaraće o pitanjima strateške stabilnosti, borbi protiv pandemije, međunarodnim temama i regionalnim sukobima.

Predsednik Belorusije je, inače, govorio u parlamentu povodom incidenta s avionom Rajanera koji je prinudno sleteo u Minsk.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Sputnik