Pristalice palog režima vide Crkvu kao glavnog krivca za poraz DPS-a: Sve učestaliji napadi na vjerske objekte SPC

0
38

Svi ovi napadi dolaze nakon što je aktuelni predsjenik Crne Gore Milo Đukanović otvoreno sa Javnog servisa zaprijetio novoj vladi i istakao da „ako neko želi da nam sruši kuću, nema toga što je nedozvoljeno“.

Za sada nepoznati počinioci obili su Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru u noći između subote i nedelje.

„Obijene su četiri kutije za dobrovoljne priloge, manja suvenirnica u sjevernom pirgu hrama, a ono što nas je posebno sve potreslo i uznemirilo jeste premetačina i skrnavljenje oltara, kao najveće svetinje jednog hrama – saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ovaj događaj posebno je uznemirio vjerjući narod u Crnoj Gori, iz razloga što su napadi na svetinje SPC postali sve učestaliji.

Svi ovi napadi dolaze nakon što je aktuelni predsjenik Crne Gore Milo Đukanović otvoreno sa Javnog servisa zaprijetio novoj vladi i istakao da „ako neko želi da nam sruši kuću, nema toga što je nedozvoljeno“.

On je ponovo izjavio da je Vlada sastavljena pod okriljem jedne vjerske zajednice – Srpske pravoslavne crkve, te da je 30. avgusta počela sezona “ćeranja”.

„Upozorio“ je gledaoce da velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom “sprskog sveta” maligno utiče na Crnu Goru, ne odustajući od Velike Srbije kao projekta kojem je samo promijenjeno ime.

Ponovio je da je sve dozvoljeno u momentima kada neko „iz kuće“ pokušava tu „kuću da zapali“.

Podsjetimo, prije mjesec dana oskrnavljena je crkve Svetog Nikole u Kotoru, od strane odbornika DPS-a Danila Adžića , Miloša Banićević fudbalera Bokelja i Filipa Krivokapića karatiste iz Kotora. Tom prilikom na najprimitivniji način vrijeđali su suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića.

„Pomenutog dana videla sam tri pijana momka, a potom čula kako izgovaraju, citiram ‘Hajde da pi*amo po crkvi’. Jedan od njih je prišao Crkvi Svetog Nikole, počeo da otkopčava i spušta pantalone. Ja sam zatim uzviknula da da ću zvati policiju, da bi mi jedan od tih momaka rekao – ‘Šta je srpska k*rvo ili d*oljo’, ne mogu se tačno setiti“, navodi se u zapisniku koji je napravila policija nakon što je uzela izjavu od supruge kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića.

Prije toga nekoliko mladića privedeno je nakon pokušaja da uđu u zgradu Cetinjske bogoslovije, upućujući uvrede i pozive na fizički obračun učenicima Bogoslovije i sveštenstvu SPC.

foto: Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska

Šta je pozadina napada na svetinje SPC?

Poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević kaže da hajka na SPC traje već duže vrijeme u Crnoj Gori.

„Što se tiče poslednjih dešavanja u Baru, treba sačekati da nadležni organi odrade svoj dio posla i otkriju počinioce. Ali generalno može se reći da se u poslednje vrijeme vrši hajka na SPC i da je to kulminiralo sramnim povicima koji su se čuli u Baru, od strane manje grupe ljudi, koji su prolazeći baš pored Hrama vrijeđali pokojnog Mitropolita, a znamo kakav je ugled on imao među vjernicima. Očigledno im je bio cilj da izazovu incident“, rekla je Vukićević za portal IN4S.

Hajka na SPC, ističe ona, traje već duže vrijeme, navodeći da smo imali politički progon od strane bivše vlasti za koji znamo kako se završio.

„Očigledno je da oni koji su izgubili izbore ne mogu da se pomire sa činjenicom da SPC kao institucija ima najveći ugled i uživa veliko povjerenje građana“, kaže naša sagovornica.

Dodaje da se nada da će policija naći način da zaštiti i SPC kao instituciju ali i sve građane Crne Gore.

„Lično podržavam sve demokratske proteste nezadovoljnih građana, ali ono što iz nedelje u nedelju rade malobrojne ostrašćene pristalice bivšeg režima se ne može nazvati mirnim protestima“, ocijenila je ona.

Demokrate: Svaki vjerski objekat je naše veliko blago – obavezni smo da ga čuvamo

Demokratska Crna Gora, takođe najoštrije osuđuje napade na vjerske objekte. Nažalost, podjele koje se, kako kažu, trideset godina u Crnoj Gori samo produbljuju, rezultat su devijantne, primitivne i degradirajuće politike političkih subjekata koje opstaju na podjelama.

„Jasno nam je da taj princip „zavadi, pa vladaj“ te partije održava na političkoj sceni Crne Gore. Više puta smo govorili o tome i ukazivali na to da je našoj zemlji, ali i našem narodu, neophodno da se sa tema podjela preusmjerimo na teme ekonomskog razvoja i prosperiteta Crne Gore. Moramo biti svjesni činjenice da je društveni pluralizam ono što treba da se njeguje i čuva u svakom društvu. Crna Gora je multinacionalna, multivjerska i multikulturna zemlja, to je ono što predstavlja naše najveće bogatstvo, a nikako povod za mržnju, podjele ili diskriminaciju. Svaki vjerski objekat je naše veliko blago, i duhovno, i istorijsko i kulturno. Obavezni smo da ga čuvamo. Zato osuđujemo i napad na crkve, na džamije, na katedrale i na svaki objekat koji je odraz naše kulturne ili duhovne tradicije„, navode Demokrate za IN4S.

Naglasili si da će kao što su nepokolebljivo i svim svojim bićem stali u odbranu pravoslavnih svetinja, kad je bivša vlast donijela izuzetno sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tako su snažno stali i u odbranu džamije u Pljevljima, ali i u drugim gradovima.

„Isto ćemo se tako silno i časno suprotstaviti svakom izlivu mržnje, svakoj podjeli, svakoj diskriminaciji. Oslanjajući se na čojstvo, kao primarni princip naše tradicije, moramo da čuvamo druge od sebe. Na kraju, tome nas i sama vjera uči. Nijedna vjera svoja stanovišta ne gradi na mržnji, podjelama, na osporavanju drugog i drugačijeg. Dozvolimo tom razarujućem duhu prošlosti da ostane tamo gdje mu je i mjesto – u prošlosti. Vrijeme je da se zajedno, uvažavajući sve međusobne razlike, okrenemo jedni drugima i okrenemo našoj zemlji gradeći zajedno duh napretka i sloge“, smatraju Demokrate.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da uzrok ovakvih dešavanja treba tražiti u nezadovoljstvu pristalica bivše vlasti koji još uvijek ne shvataju da je u Crnoj Gori došlo do promjene na izborima.

SNP, logo

„Očigledno je da oni upravo u SPC vide glavnog krivca za poraz DPS-a i njenih satelita, pa sve češćim napadima na objekte Mitropolije crnogorsko-primorske izražavaju svoju frustraciju i pokušavaju da naruše ionako rovite odnose i atmosferu u našem društvu“, kažu iz SNP za portal IN4S.

Iz ove partije gaje uvjerenje da će prestati sa ovakvim nepočinstvima i da će napadači shvatiti da smo, „prije svega, braća i prijatelji, bez obzira na to koja se garnitura trenutno nalazi na vlasti, i da postoje stvari koje se jednostavno ne čine“.

URA

Iz Građanskog pokreta URA smatraju da su učestali napadi i prijetnje nakon parlamentarnih izbora inspirisani međuetničkom i međuvjerskom netrpeljivošću u Crnoj Gori posljedica jedne pogrešne politike i sistema koji je podstrekavao etnonacionalizme i razne vrste netrpeljivosti.

„Stoga ne čude takvi incidenti. Nadležni rade svoj dio posla i odgovorne za takva djela treba sankcionisati primjereno zakonima. Vjerujemo da će takve stvari postati prošlost u Crnoj Gori i vjerujemo u građansko društvo gdje ćemo svi građani ove države jedne druge poštovati i međusobno uvažavati, bez obzira na naše legitimne drugačije stavove i razmišljanja„, zaključili su iz građanskog pokreta URA za IN4S.

IN4S