Poljska: Rudnik uglja u Turovu neće biti zatvoren, uprkos odluci Evropskog suda pravde

0
10

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da rudnik uglja u Turovu na jugozapadu zemlje neće biti zatvoren, uprkos tome što je Evropski sud pravde u petak naložio da se to odmah uradi.
„Ne planiramo da zatvorimo rudnik i tu odluku nećemo prihvatiti, jer bi to moglo da nam ugrozi snabdevanje električnom energijom“, rekao je Moravjecki na konferenciji za medije, prenela je Hina.

Dodao je da će Poljska pokušati da razgovara sa Češkom, koja se obratila Evropskom sudu pravde sa zahtevom da se zatvori rudnik koji se nalazi u blizini njene granice.

Češke vlasti navode da rudnik, koji se koristi od 1904, negativno deluje na životnu sredinu u pograničnom regionu, gde se stanovnici žale na buku, prašinu i nedostatak vode.
Taj rudnik lignita obezbeđuje oko sedam odsto električne energije u Poljskoj, a energetska grupacija PGE, vlasnik rudnika, namerava da vadi ugalj do 2044. godine i želi da proširi površinski kop sa 25 na 30 kvadratnih kilometara.

Naredivši prekid rada, Evropski sud pravde je ocenio da će nastavak vađenja uglja negativno uticati na nivo podzemnih voda na češkoj teritoriji i ugroziti snabdevanje stanovništva pitkom vodom.

Poljska 80 odsto potreba za električnom energijom zadovoljava iz uglja i u tom sektoru zapošljava oko 80.000 ljudi. Varšava je obećala tranziciju na obnovljive izvore energije i predviđa postepeno zatvaranje rudnika do 2049. kako bi odgovorila na ciljeve Evropske unije u pogledu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Danas