Gotovo, nakon više od dva sata: „Konstruktivno“; „Duboko smo zabrinuti“

0
236
Russia Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je kao konstruktivan sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Rejkjaviku.
Lavrov je ocenio da dve strane razumeju potrebu „za prevazilaženjem nezdrave situacije koja je stvorena u odnosima Moskve i Vašingtona prethodnih godina“, prenosi RIA Novosti.

„Mnogo je blokada, nije ih lako razbiti, ali osetio sam da su Entoni Blinken i njegov tim odlučni da to urade“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Govoreći o radu diplomatskih predstavništava u Rusiji i Sjedinjenim Državama, Lavrov je ocenio da lančana reakcija međusobnog zatvaranja diplomatskih predstavništava nikome ne odgovara i dodao da će biti pripremljeni predlozi za predsednike o tom pitanju.

Lavrov je naveo da je sa američkim kolegom razgovarao o nizu međunarodnih pitanja – situaciji na Korejskom poluostrvu, obnavljanju zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i situaciji u Avganistanu.

Pregovori između Lavrova i Blinkena u Rejkjaviku trajali su skoro dva sata.

Otvarajući sastanak, koji je bio i prvi susret na visokom nivou predstavnika Bajdenove administracije i njegovog ruskog kolege, Lavrov je rekao da Moskva i Vašington moraju da odluče kako da dalje razvijaju odnose, pošto postoje ozbiljne razlike.

Blinken je ocenio da Sjedinjene Države i Rusija mogu da rade u raznim pravcima, uprkos postojanju razlika, i istakao da će, ako lideri zemalja saradjuju, svet postati sigurniji.
SAD za stabilniji i predvidljivi odnos

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim da se SAD zalažu za stabilniji i predvidljiviji odnos sa Moskvom.

Kako se navodi u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Blinken je izrazio i duboku zabrinutost SAD u vezi sa daljim vojnim razmeštanjem Rusije u Ukrajini i u njenoj blizini.

Američki državni sekretar izrazio je zabrinutost i vezano za akcije Rusije protiv Glasa Amerike i Radija slobodna Evropa, kao i za zdravlje opozicionara Alekseja Navaljnog i represiju protiv opozicionih organizacija.

U razgovoru je bilo reči i o oblastima u kojima bi narodi SAD i Rusije mogli da imaju koristi od poboljšane saradnje, uključujući Avganistan, stratešku stabilnost i suzbijanje nuklearnih programa Irana i Severne Koreje.

Na sastanku je istaknuta posvećenost nastavku razgovora u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug/B92