Postupak SAD u UN je razbesneo Peking!

0
24

SAD dolivaju ulje na vatru u palestinsko-izraelskom ratu, umesto da preduzimaju mere za zaustavljanje sukoba, izjavio je u utorak portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian nakon što su SAD po treći put u nedelju blokirale nacrt izjave UN o sukobu.

Nakon što su SAD tokom prošle nedelje dva puta blokirale izjave Saveta bezbednosti UN-a, Kina, Tunis i Norveška u nedelju su ponudile novi nacrt. U dokumentu se traži deeskalacija situacije, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštita civila. Međutim, SAD su takođe blokirale treći nacrt.

– Članovi Saveta bezbednosti smatrali su da bi Savet trebalo da izda izjavu kako bi olakšao palestinsko-izraelske pregovore. Međutim, Sjedinjene Države, umesto da preduzimaju aktivne mere da zaustave sukobe, počele su da dolivaju ulje na vatru. Sjedinjene Države u Savetu bezbednosti UN našle su se u neviđenoj izolaciji, suprotnoj strani ljudske savesti i morala. Međunarodna zajednica je duboko razočarana postupcima Sjedinjenih Država u palestinsko-izraelskom sukobu – rekao je portparol.

Sa druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD ne stoje na putu diplomatiji, već je vrše „praktično bez prestanka“.

Intermagazin