KRAJ SVETA KOJIM VLADA AMERIKA!?

0
51

Sjedinjene Američke Države više nisu u stanju da konkurišu Rusiji i Kini istovremeno, zbog čega može da se govori o formiranju tripolarnog sveta, smatra istoričar i predavač na Univerzitetu u Montrealu Samir Sol.

On je za list „Devoar“ izjavio da SAD pokušavaju da se suprotstave rastućem uticaju Kine koja se odavno pretvorila u pokretača svetske ekonomije i postala vodeći partner desetine zemalja.
Sol smatra da to stavlja prekookeanse susede u nepovoljan položaj, jer ne mogu da ponude ništa sem statusa kvo.

U isto vreme, Rusija, koju je „Zapad odbacio“, pronalazi sve više prednosti u jačanju saradnje i zbližavanju sa Kinom, ističe autor i dodaje da to Sjedinjenim Američkim Državama uliva strah od „formiranja velike Evroazije“ koja će staviti tačku na dominaciju Amerikanaca.

Kako je rekao, nesposobnost Vašingtona da se istovremeno suprotstavi dvema silama omogućava da se govori o kraju unipolarnog sveta.

Zaključak Sola je da je malo verovatno da će u narednih nekoliko godina Moskva i Peking „učiniti uslugu“ Americi i rešiti da se razdvoje.

Naprotiv, upravo će „trougao“ definisati red na svetskoj sceni i podređivati događaje na Bliskom istoku, u Evropi i drugim regionima svojoj logici, zaključuje istoričar.

Intermagazin