PUTIN SE OGLASIO: “Palestinski-izraelski sukob utiče na interese naše bezbednosti“

0
51

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je sukob između Palestine i Izraela direktno povezan sa bezbednosnim interesima Rusije, jer se odvija u blizini njenih granica. On je to izjavio tokom sastanka sa stalnim članicama Saveta bezbednosti, čiji sadržaj objavljuje pres služba Kremlja.

„Pogoršani palestinsko-izraelski sukob događa se u neposrednoj blizini naših granica i direktno utiče na interese naše bezbednosti“, rekao je Putin.

Ranije je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala strane palestinsko-izraelskog sukoba da pokažu uzdržanost i ne preduzimaju korake koji bi doveli do eskalacije. Zaharova je naglasila da će Moskva kao stalna članica Saveta bezbednosti UN-a i članica Kvarteta međunarodnih posrednika u bliskoistočnom sukobu tražiti stabilno i sveobuhvatno palestinsko-izraelsko rešenje.

Dana 14. maja održaće se sastanak Bliskoistočnog kvarteta koji uključuje Rusiju, Evropsku uniju, SAD i UN. Glavni dnevni red sastanka biće zaoštravanje na Bliskom istoku i mogući načini za deeskalaciju situacije.

Od 10. maja izraelska vojska i palestinski ekstremisti u pojasu Gaze ne prestaju da razmenjuju raketne udare. Prema izraelskim podacima, za to vreme na njegovu teritoriju ispaljeno je preko 1,6 hiljada raketa. Izveštava se da je tokom eskalacije između Palestine i Izraela na palestinskim teritorijama ranjeno 349 ljudi.

Izvor: Pravda