Petrović: Na tronu Svetog Petra Cetinjskog ne može da sjedi onaj koji podržava političare koji priznaju lažnu državu Kosovo!

0
261

Piše: Rajko Petrović

Razlog zbog koga neke političke i crkvene strukture u Crnoj Gori žele da se najpre izabere mitropolit crnogorsko-primorski, pa onda tek potpiše temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve je jednostavan.
Naime, one žele da uslove potpisivanje tog sporazuma izborom mitropolita koji mora biti iz Crne Gore, i to identitetski dualista, jer u svojoj gordosti svojstvenoj tom geografskom podneblju smatraju da je mesta mitropolita dostojan samo takav, a ne neko iz uže Srbije, ne daj Bože neko ko je rastao uz Moravu. Crnogorci mogu biti ministri i direktori u Srbiji i episkopi u bilo kojoj tački zemaljske kugle, a Srbi iz Šumadije i Stare Srbije su valjda jedino dobri da troše novac na crnogorskom primorju i oslobađaju isto od okupatora kad zagusti.

Ovde se, međutim, krije nešto više od ove višedecenijski ustaljene matrice razmišljanja. Srbo-crnogorski dualisti odlično znaju da Srbi u Crnoj Gori jedino još imaju poverenje u Srpsku crkvu, a posebno u Mitropoliju i žele da imaju monopol nad istom kako bi Srbe politički pacifikovali, a identitetski nastavili da ih pretapaju u nacionalne Crnogorce.

Znaju odlično da bi dolazak nekoga iz uže Srbije na mesto mitropolita ne samo bio težak udarac za njihovu sujetu, već i ogromna opasnost za njihove planove, jer takav sigurno ne bi držao govore o jednom narodu i dve nacije, Srbiji kao tek dobrom prijatelju prekoputa crnogorske kuće, hiljadugodišnjoj crnogorskoj državnosti ili dozvoljavao rad fantomskog episkopskog saveta. Iskreno se nadam da će na tron Svetog Petra Cetinjskog doći neko iz npr. Kruševca, a ne neko ko otvoreno podržava političara koji priznaje nezavisnost tzv. Kosova i razmenjuje srdačne čestitke sa njegovim rukovodstvom.

Borba