Izraelske trupe na granici sa Gazom, razmatra se kopnena invazija – Hamas do sada ispalio više od 1.100 projektila

0
44

Nastavljeni su sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Projektili lete sa obe strane. Generalštab izraelske vojske danas razmatra planove za kopnenu invaziju na Pojas Gaze, navodi „Tajms of Izrael“. Za petak zakazana i treća hitna sednica Saveta bezbednosti. Od ponedeljka je stradalo 83 Palestinaca i sedam Izraelaca.

Militanti Hamasa gađali aerodrom „Ramon“

Iz organizacije Hamas saopšteno je da su raketama gađali izraelski aerodrom „Ramon“, u blizini Crvenog mora.

Izraelski zvaničnici navode da nijedna raketa nije pogodila aerodrom „Ramon“, koji radi uobičajeno.

Nakon raketiranja Tel Aviva, svi dolasci na aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu preusmereni su na aeordrom „Ramon“ na jugu zemlje.

(Rojters)

Hamas: Imamo još dosta iznenađenja

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Ubaida rekao je da je reakcija organizacije do sada bila „samo mali deo njenih mogućnosti“.

Upozoravaju da će, koliko god Izrael bude pojačavao svoje udare, Hamas pojačati svoje napade.

„Imamo još dosta iznenađenja“, poručio je portparol Hamasa.

Organizacija pozdravlja i palestinsku „nepokolebljivost“, dodajući da su svi delovi palestinskog društva u svim oblastima uključeni u trenutnu kampanju.

(Haarec)

Al Arabija: Posrednici iz Egipta stigli u Tel Aviv

Egipatska delegacija bezbednosnih zvaničnika, koja posreduje između Izraela i Hamasa, stigla je u Tel Aviv, potvrdili su izvori za Al Arabiju.

Prema političkim izvorima koje citira ta televizija, izraelski zvaničnici rekli su egipatskoj delegaciji da Izrael ne traži prekid vatre pre subote.

(Haarec)

Izrael: Uništeni ključni vojni i finansijski centri Hamasa

Izraelska vojska (IDF) izvela je seriju napada na Hamas u Pojasu Gaze, u kojima su uništeni centralna banka, sedište unutrašnje bezbednosti, kao i kuća najvišeg komandanta Hamasa.

IDF je potvrdio da je uništio zgrade centralne banke Hamasa i štab unutrašnje bezbednosti, a jedna od meta napada je bila kuća Ijada Teaeba, visokog komandira koji je nadgledao nekoliko bataljona u vojnom krilu Hamasa, piše Džerusalem post.

Kako se navodi, kuća korišćena za terorističke ciljeve i u napadu je uništena.

U sredu je Izrael izvršio napad na najvišu vojnu komandu Hamasa, a tokom zajedničke akcije koju su izvele vojska i Izraelska bezbednosna agencija, ubijeni su visoki pripadnici Hamasovog generalštaba koji su smatraju bliskim saradnicima šefa vojnog krila grupe Muhameda Deifa.

(Tanjug/Džerusalem post)

Ubijeno 83 Palestinaca

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo je da je do sada u izraelskim udarima ubijeno 83 ljudi, a 487 ranjeno.

Među ubijenima je 17 maloletnika i sedam žena, kažu vlasti.

(Haarec)

Otkazani letovi „Britiš ervejza“ za Tel Aviv

„Britiš ervejz“ otkazao je sve letove iz i ka Tel Avivu nakon eskalacije konflikta.

„Bezbednost naših zaposlenih i mušterija je uvek prioritet i nastavljamo da posmatramo situaciju“, saopštava „Britiš ervejz“.

(Rojters)

Izraelske trupe na granici sa Gazom

Izrael je pripremio borbene trupe duž granice sa Gazom, koje su u „različitim fazama pripreme kopnenih operacija“, rekao je vojni portparol.

„Načelnik štaba posmatra pripreme i pruža smernice… imamo sedište divizije i tri manevarske brigade dole u Gazi, koje se pripremaju za tu situaciju i za razne nepredviđene slučajeve“, rekao je potpukovnik Džonatan Konrikus.

Rojters ukazuje da ovaj potez podseća na slične upade izraelske vojske tokom ratova 2014. i 2008-2009.

(Rojters)

Ganc pozvao rezervne pogranične čete

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je da 10 rezervnih četa pogranične patrole bude pozvano da pomogne policiji u sprečavanju sukoba u arapsko-jevrejskim gradovima širom zemlje.

U saopštenju iz Gancovog kabineta se ističe da on neće dozvoliti da vojnici izraelskih Odbrambenih snaga obavljaju poslove policije u gradovima, ali da će policiji pružiti logističku pomoć, prenosi Tajms of Izrael.

Ganc je istakao de je u zemlji vanredna situacija i da će velika pojačanja biti hitno poslata da uvedu zakon i red.

„Prošle noći sam se sastao sa 30 lidera arapskih vlasti, a danas ću imati susrete sa predstavnicima arapske i jevrejske javnosti kako bi se situacija smirila i prestale podsticanje i agitovanje koje razara izraelsko društvo“, naveo je Ganc.

Na Izrael ispaljeno 1.160 projektila

Izraelske vlasti saopštile su da je, od početka sukoba, na tu zemlju ispaljeno 1.160 projektila, od kojih je 240 završilo u moru ili u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska: Iz Pojasa Gaze noćas ispaljeno 130 raketa

Tokom noći ispaljeno je 130 raketa iz Pojasa Gaze na Izrael, podaci su Odbrambenih snaga Izraela.

Centralni deo Izraela, uključujući Tel Aviv, bio je meta raketa, od kojih su mnoge presretnute zahvaljujući izraelskom sistemu „Gvozdena kupola“.

Petogodišnje dete juče ranjeno u Sderotu preminulo je od posledica zadobijenih povreda.

Odbrambene snage Izraela do sada su izvršile više od 650 raketa vazdušnih udara. Ubijeno je oko 50 militanata Hamasa.

Dolasci na „Ben Gurion“ preusmereni na aerodrom „Ramon“

Izraelska uprava za civilno vazduhoplovstvo najavila je da će svi komercijalni letovi koji dođu na međunarodni aerodrom „Ben Gurion“ biti preusmereni na aerodrom „Ramon“ u Eilatu.

Polasci sa aerodroma „Ben Gurion“ nastaviće se prema rasporedu, kao i sletanja teretnih letova.

(Haarec)

Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu

Militanti Hamasa lansirali su desetine raketa na Izrael nakon što je u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno više komandanata Hamasa i srušena višespratnica u Gazi.

Izraelske odbrambene snage navode da su do sada pogodile više od 600 meta Hamasa, prenosi Haarec.

Iz Pojasa Gaze ka Izraelu do sada je ispaljeno više od 1.100 raketa.

(Bi-Bi-Si, Haarec)

Tajms of Izrael navodi da će Generalštabu izraleskih odbrambenih snaga danas biti predstavljeni planovi za moguću kopnenu invaziju na Pojas Gaze.

Ovi planovi, u koje su uključeni divizija Gaza i Južna komanda, mogu se potom dati izraelskom političkom rukovodstvu na razmatranje.

Rano jutros izraelska vojska nastavila je raketne napade na položaje Hamasa. Jutros su lansirane rakete na severni deo grada Gaze.

Prema TV kanalu Al Džazira, vazdušni napadi su izvršeni na četvrt Šeik Radvan, a tela dve osobe pronađena su ispod ruševina srušene kuće.

Juče je izraelska avijacija srušila još jedan soliter u centru Gaze i obećava da će nastaviti da gađa položaje Hamasa.

I Hamas uzvraća udare. Ispalili su rakete i na najveći i najvažniji izraelski aerodrom Ben Gurion.

Petogodišnji dečak teško povređen u raketnom napadu iz Gaze na stambenu zgradu u izraelskom gradu Sderotu preminuo je od zadobijenih povreda.

Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama raketnog napada zbog kojih su se oglasile sirene sve do severnog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, zbog kojih je hiljade Izraelaca moralo u skloništa, prenosi Rojters.

Nova sednica SB u petak

Nakon održana dva hitna sastanka Saveta bezbednosti UN, i to u samo tri dana, što nije uobičajeno, za petak je zakazana i nova sednica najmoćnijeg tela UN.

Savet bezbednosti na prethodnim sastancima nije uspeo da usaglasi tekst zajedničke izjave zbog protivljenja SAD, glavnog saveznika Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Prema navodima nekoliko izvora koje prenosi Tajms of Izrael, 14 od 15 članova Saveta bezbednosti bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije čiji je cilj smanjenje napetosti.

Od početka najnovije eskalacije sukoba u ponedeljak uveče ubijeno je 83 Palestinaca, među kojima 17 maloletnika, kao i sedam Izraelaca.

Dok traju sukobi izraelske vojske i Hamasa, u meštovitim arapsko-jevrejskim gradovima u Izraelu već nekoliko noći zaredom traju nasilni protesti.

Zapaljeni su automobili, razbijene prodavnice. Do sada su uhapšene 374 osobe, a povređeno je 36 policajaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu planira da pošalje i vojne snage u te gradove kako bi uveo red.

Bajden razgovarao sa Netanjahuom

Američki predsednik Džo Bajden je nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom izrazio optimizam da bi nasilje između Izraelaca i Palestinaca moglo uskoro da se okonča.

Izrazio je podršku „ponovnom uspostavljanju održivog mira“, nakon neprijateljstava dve strane, saopštila je Bela kuća.

„Moja očekivanja i nade su da će se ovo završiti uskoro, ali Izrael ima pravo da se brani“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući nakon razgovora sa izraelskim premijerom, preneo je Rojters.

Bajden je takođe „osudio raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa, uključujući one na Jerusalim i Tel Aviv“, dodaje se u saopštenju.

RTS