Izraelski poslanik Vladimir Beliak: NDH je imala i zakone koji su bili genocidni

0
87

USTAŠKI REŽIM JE BRIŽLjIVO ODABRAO MESTO ZA SVOJ SISTEM KONCLOGORA.

* Ministar zdravlja Izraela Juli EDELŠTAJN: „Nikada više, istakao je on, ne sme se ponoviti ono što se desilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu“.

POSLANIK u izraelskom Knesetu Vladimir Beliak izjavio je danas u Donjoj Gradini da je sistem jasenovačkih logora bio fabrika smrti i da je ustaška vlast imala zakone koji su bili genocidni.

On je istakao da ne smeju biti zaboravljene žrtve jasenovačkog sistema logora koje su mučki i zverski ubile ustaše u Drugom svetskom ratu.

Beliak je podsetio da je ustaška vlast bila tipična fašistička organizacija.

„Sećanje na zverski ubijene Srbe, Rome i Jevreje je garancija da žrtve neće biti zaboravljene“, rekao je Beliak u Spomen-području Donja Gradina gdje su danas položeni venci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn rekao je da ne smiju biti zaboravljeni Srbi, Jevreji i Romi koji su mučki ubijani u Donjoj Gradini i u sistemu logora Jasenovac.

„Činjenica je da je ustaški režim pažljivo izabrao ovaj sistem logora jer ljudi iz njih nisu mogli da pobjegnu. Svi zajedno moramo čuvati sećanje na naše najmilije“, rekao je Edelštajn.

Nikada više, istakao je on, ne sme se ponoviti ono što se desilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Fakti