„Sve je spremno za napad“ – pitanje je samo ko je meta!

0
31

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da povećavaju svoje vojno prisustvo duž granica sa Rusijom. Pentagon će u narednim mesecima u Evropi formirati dve nove jedinice za „suprotstavljanje agresiji Kremlja“. Koji su njihovi glavni zadaci?

U Vašingtonu računaju da će združene operativne snage (Multi-DomainTask Force, MDTF) i komanda za upravljanje vojnim operacijama (Theater Fires Command, TFS) obezbediti NATO-u odlučujuću prednost u potencijalnom oružanom sukobu sa Rusijom.
Probiti se do zabranjene zone

Američki generali priznaju da Rusija na zapadnim granicama ima brojčanu prednost nad Alijansom, u najkraćem roku može da povuče u region značajan broj vojnika i mnogo je bolje pripremljena za oružani konflikt. Severnoatlansku alijansu posebno brine Kalinjingradska enklava. Tvrde da je Moskva tu napravila jednu od „zabranjenih zona“ (Anti-Access/AreaDenial, A2/AD).

U SAD se pod ovim terminom smatra teritorija, koja je dobro zaštićena moćnim sistemom PVO, protivbrodskim raketama, kopnenim i operativno-taktičkim udarnim sistemima velikog dometa, kao i savremenim sredstvima za elektronsko ratovanje.

Zapadna vojska, avijacija i flota bi, u slučaju sukoba u toj zoni, pretrpele velike gubitke, smatraju u NATO-u. Kalinjingradska A2/AD se može suzbiti samo ako Alijansa uključi sav svoj potencijal, a Rusija se uzdrži od primene taktičkog nuklearnog oružja. Zemlje, učesnice u operaciji, bi pretrpele ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici.
Zato su Amerikanci odlučili da postupaju drugačije. Oni već nekoliko godina rade na stvaranju manjih formacija, združenih operativnih grupa, koje su predviđene za slamanje „zabranjenih zona“. Sastav i broj ovih jedinica zavisi od razmera borbene operacije i njenih karakteristika. Njihova glavna udarna snaga su raketni sistemi, visokoprecizne rakete i, u perspektivi, hipersonično oružje.

„Evropska združena operativna grupa će se sastojati od artiljerije, raketa velikog dometa, složenih sistema protivvazduhoplovne (PVO) i protivraketne (PRO) odbrane, obaveštajnih jedinica, specijalista za elektronsko ratovanje, sajber bezbednost i kosmičke veze. Raspoređivanje nove formacije ozbiljno će povećati našu sposobnost da delujemo u svim domenima (okruženjima) i kombinujemo vatrenu moć zemalja NATO-a u jedinstvenu celinu“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kopnenih snaga SAD u Evropi.

Jedinice budućnosti

U periodu pretnji MDTF će se baviti obaveštavanjem u interesima svih NATO grupacija koje se nalaze u Evropi. Identifikovaće neprijateljske položaje PVO, mesta koncentracije vojske i pravce kretanja vojne opreme. Vojnici operativnih grupa će se paralelno baviti sajber diverzijama, „gušiće“ sredstva za komunikaciju i komandovanje. Sledeći korak je napad na ključne objekte vojne infrastrukture.

Kao podrška evropskom MDTF je organizovana specijalna komanda za upravljanje vojnim akcijama. To je analitički i komandni centar koji određuje potencijalne ciljeve. Vojnici će neprekidno pratiti kretanje vojske protivnika uz pomoć bespilotnih letelica velikog dometa i kosmičkih satelita i navoditi na ciljeve udarno naoružanje – rakete i artiljerijske komplekse. Prema rečima komandanta Kopnene vojske SAD u Evropi, generala Kristofa Kavolija, TFC će „postati ključni element operacija sa više dometa u velikim konfliktima“.
Kako su naglasili u Pentagonu, sastav obe jedinice od oko 500 vojnika, je obučen i spreman za realizaciju borbenih zadataka. Očekuje se da će MDTF stupiti na dužnost u septembru, a TFC mesec dana kasnije. TFC će biti premešten u bazu Vizbaden u Nemačkoj. Za sada nije poznato gde će se nalaziti punkt stalne baze združenih operativnih grupa.

Prva jedinica MDTF je organizovana 2018. godine. Ona se koristi za testiranje perspektivnih taktičkih i tehničkih rešenja koja će primeniti i druge slične jedinice. Grupa je dodeljena Kopnenoj vojsci SAD u Tihom okeanu (US Army Pacific) i učestvovala je u najvećim međunarodnim pomorskim vežbama RIMPAC -2018. Pored evropskih jedinica MDTF, 2021. godine Amerikanci planiraju da rasporede dodatnu grupu u regionu Tihog okeana i još jednu na Arktiku.
Ruski odgovor

Poslednje vojne pripreme država članica NATO-a nisu ostale neprimećene. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je, izlažući na sednici Saveta ministara odbrane-učesnika Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštio, da je Moskva pažljivo pratila kretanje vojske Severnoatlanske alijanse u blizini granica sa Rusijom.

„Porastu vojne opasnosti doprinose akcije Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u evropskom regionu za povećanje borbene gotovosti vojske i jačanje prisustva. Modernizuje se vojna infrastruktura, raste intenzitet operativne i ratne borbene spremnosti i realizuje se američka koncepcija „četiri po trideset“, rekao je Šojgu.
Koncepcija „četiri po trideset“, koju je spomenuo ministar, predviđa razmeštanje u istočnoj Evropi u roku od 30 dana 30 bataljona Alijanse, 30 eskadrila taktičke avijacije i 30 ratnih brodova. U slučaju oružanog sukoba sa Rusijom, jedinice će biti podrška snagama NATO-a za brzo reagovanje i proći će kroz pukotine neprijateljske odbrane koje naprave MDTF, TFC i druge ofanzivne jedinice Alijanse.

Međutim, Rusija ima čime da odgovori na agresivne akcije NATO-a. Šojgu je podsetio da je Moskva izvršila veliku proveru borbene gotovosti jedinica zapadnog i južnog vojnog okruga. U najkraćem mogućem roku, dve armije kombinovanog naoružanja i tri vazdušno-desantne jedinice raspoređene su na zapadne granice zemlje.

Posle vežbi, ova moćna grupa raspoređena je na mesto baziranja. Međutim, Rusija je Severnoatlantskom savezu pokazala sposobnost da brže reaguje na pretnje i pripremi se za rat nego što je Zapad očekivao.

Sputnik