Ćuta započinje „Ekološki zemljotres“: Sutra branimo Rađevicu

0
68

Ćuta: Sutra u podne idemo na Rađevicu

Premijerki Ani Brnabić istekao je rok da do 1. maja odgovori na zahteve ekoloških aktivista, pa oni „uzvraćaju udarac“ i za sutra zakazuju okupljanje kod kamenoloma Rađevice u blizini Aleksandrovca. „Idemo da vratimo prirodu u prvobitno stanje. U 12 sati okupljamo se na mestu zločina i na kamenolomu ćemo ponovo da napravimo borovu šumu – samo neka iko takne te borove, ako sme“, upozorava u izjavi za Nova.rs jedan od vođa pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Ćuta poziva aktiviste da sutra tačno u podne dođu na Rađevicu i odbrane borovu šumu i vinograde.
„Sadićemo borove i neka ih neko takne, ako sme. Nek dođe Zorana Mihajlović koja je izdala tu dozvolu, neka dođe opštinska vlast koja ne sme nos da pomoli. To je prva u nizu naaših akcija – urgentna ekologija. Sprečavamo zločin koji ne prave ni Kinezi, ni Rio Tinto, nego smo to uradili sami sebi. Neko je nekome usred borove šume, pored vinograda dao dozvolu da napravi kamenolom. Taj ko je to uradio vrši zločin nad prirodom i nad tim ljudima koji tamo žive. To ćemo da sprečavamo na svakom mestu“, izričit je Ćuta.
Najavljuje i sledeću akciju i odlazak u Dobrinju.

„Oni imaju problem sa iskopavanjem litijuma, sa nekom australijskom firmom poput Rio Tinta. Zaboli su sondu i ljudi nemaju pojma o čemu se zapravo radi. Tamo je već bio jedan protest. Idemo ponovo dole, pošto ne znamo da li će opština to da briše iz svog prostornog plana. Takve moramo da teramo, da teramo sve do Drine. Dok ne isteramo najjačeg, a to je Rio Tinto“, poručuje naš sagovornik.

„Ekološki zemljotres“ po celoj Srbiji, sledi nakon više apela da premijerka Ana Brnabić razgovara sa aktivistima i u prisustvu medija odgovori na zahteve koji su postavljeni tokom protesta pod sloganom „Ekološki ustanak“ koji je u Beogradu okupio više od 10.000 građana.

„Tražimo stavljanje van snage svih ugovora sklopljenih sa Rio Tintom i sličnim kompanijama. Ne zna se ni ko je dobio dozvole, ne zna se ni šta se buši. Pošto ministarka Zorana Mihajlović kaže da je kršen zakon prilikom izdavanja dozvola za izgradnju minihidroelektrana, tražimo momentalno zaustavljanje rada svih malih hidoelektrana i momentalno rušenje tamo gde je prekršen zakon. Tražimo i da se zaustave sve trovačnice vode, vazduha, zemlje i stanovništva. Zahetev je i raskid ugovora sa Koka-Kolom i svim kompanijama kojima su naša vodizvorišta data u zakup“, naveo je Ćuta i podsetio na sve glavne zahteve.

 

Nova