Patrijarh Porfirije sa beskućnicima i bolesnim mališanima

0
26
foto: SPC - đakon Dragan Tanasijević

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije proveo je najradosniji praznik, Vaskrs, najpre sa beskućnicima sa kojima je zajedno ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga je podelio pakete bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova”.

U dvorištu crkvene kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva Patrijarha je za stolom sačekalo 20 korisnika, većina njih bez krova nad glavom. “Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu…Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada…I ovaj današnji dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sledeći put da se nađemo da pevamo narodne srpske pesme, možemo i strane”, poručio im je Patrijarh.

Patrijarh je razgovarao sa njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju “sobu i kupatilo”.

“Mnogo mi je drago što je došao patrijarh Porfirije”, kazala je za Tanjug volonterka Dragica Atanasković iz Vinče, majka desetoro odrasle dece, kojoj je, kako kaže, nedavno u požaru izgoreo dom, pa sada živi “privatno”. Kaže da su danas podelili 900 obroka, a hrana im stiže na pet punktova iz Zemun Polja. “Pošto je sada pandemija pakujemo im u kese. Imamo ljude koji su na ulici, ima ih oko 150, oni su nam prioritet, a podeli se ukupno oko 2.000 obroka dnevno”, kaže Atanasković.

Nakon razgovora sa ljudima koji su na margini društva, Patrijarh je otišao u Dečju kliniku “Tiršova”.

“Videli smo da čovek može doći i u tom bezazlenom uzrastu u graničnu situaciju, između života i smrti. Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrednost u svetu, nego to podrazumeva osećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po meri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumemo tajnu Vaskrsenja Hristovog”, rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon obilaska.

Kako je rekao, u bolnici se najbolje vidi ta najdublja tajna, da ljubav znači staviti sve ono što imaš na raspolaganje za radost, za život, za lepotu drugoga.

“Ja sam s jedne strane bio duboko pogođen tokom susreta sa decom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane i fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih onih koji rade u ovoj bolnici da sve što znaju i imaju stave na raspolaganje”, rekao je Patrijarh.

“Ovde smo se uverili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao, da je pokazao da je dobro i vrlina žrtva za bližnjeg, nešto što vodi u preporod, u put vaskrsenja. Veoma je važno da na ovakvim mestima pogledamo u sebe, da pogledamo u druge i koliko smo spremni da jedinstveno nastupamo za boljitak svih nas”, koji je obraćanje završio pozdravom: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Patrijarhu je zahvalio direktor Univerzitetske dečje klinike “Tiršova” dr Siniša Dučić.

“U ime osoblja pacijenata i njihovih roditelja želim da zahvalim Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju što je našao vremena da dođe i obiđe pacijente. Priredio nam je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su deca reagovala kada se pojavio Patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa lepše nam se nije moglo dogoditi”, rekao je dr Dučić.

Izvor: SPC, Tanjug, foto: đakon Dragan Tanasijević