PREDSEDNIK VUČIĆ BRANI USTAV I NA STRANI JE SRPSKOG NARODA I SRPSKE CRKVE U ODBRANI PORODIČNIH VREDNOSTI

0
32

Srpska liga podržava ispravan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je kao predsednik dužan da štiti Ustav i da zato ne može da potpiše zakon o istopolnim zajednicama.

Aleksandar Đurđev predsednik Srpske lige naglašava da je devedeset odsto građana protiv takve zakonske inicjative, dodajući da o tom pitanju treba još javno raspravljati. Veoma je inidikativo što u u proces nije uključeno Ministarstvo za porodicu i Srpska pravoslavna crkava kao i ostale verske i nacionalne zajenice u Srbiji. Ne može manjina da nalaže ogromnoj većini kako će da se postavi po tom pitanju- ističe Đuđev.

Odnos u istopolnoj zajednici može regulisati postojećim zakonima o nasleđivanju i poklanjanju. Ovo je protiv tradicije, vere i interesa naroda, kaže Đurđev, dodajući da ogromna većina građana ne poznaje odredbe predloga zakona.

U skladu sa pravnim poretkom naše zemlje kao i članom 62 Ustava Republike Srbije, gde se kaže da u bračne odnose slobodnom voljom pred državnim organima stupaju muškarac i žena, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojom izjavom stao na stranu naroda, Ustava i Crkve.

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev naglašava da je predlog zakona za SPC i srpski narod neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno, moralno i nacionalno utemeljen srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija. Za raspravu o tom pitanju potrebno je dodatno vreme i neophodno da se o pitanju istopolnih zajednica raspiše referendum kao u Irskoj i Sloveniji – naglasio je Đurđev.

Verujem da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali ona se u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo – ističe Đurđev.

Srpska liga smatra porodicu osnovom srpskog društva i zato je među prvima rekla da je nedopustivo istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se na taj način diskriminiše bračna zajednica kao hrišćanska i Ustavom zaštićena srpska vrednost – zaključuje Đurđev.

www.srpskaliga.rs