Intervju sa Episkopom bačkim dr Irinejem povodom 30-godišnjice od početka emitovanja serijala „Bukvar Pravoslavlja”

0
37

Na Veliki četvrtak, 16/29. aprila 2021. godine, na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine emitovana je emisija „Aktuelno”, u kojoj su, povodom 30-godišnjice od početka emitovanja serijala „Bukvar Pravoslavlja”, gostovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin dr Irinej i dr Miodrag Koprivica, generalni direktor Radio-televizije Vojvodine.

Idejni pokretač projekta „Bukvar Pravoslavlja” bio je Episkop bački Irinej, a po njegovom scenariju, seriju je autorski uobličio reditelj Goran Vukčević. Tokom osam godina snimanja po manastirima u Srbiji, ali i u mnogim eparhijama u regionu, kao i u Grčkoj, na Kipru i u Mađarskoj, nastalo je čak 130 epizoda u kojima su na teme iz crkvenog života, Starog i Novog Zaveta, besedile vodeće ličnosti Srpske Pravoslavne Crkve. U „Bukvaru Pravoslavlja” veliki broj epizoda snimio je sadašnji Patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je u to vreme bio iguman Svetoarhangelskog manastira u Kovilju.

Radio-televizija Vojvodine će, počev od Velike subote, 18. aprila/1. maja 2021. godine, posle trideset godina od nastanka i više od dve decenije od poslednjeg repriziranja, ponovo emitovati kultnu obrazovnu seriju „Bukvar Pravoslavlja”. Gledaoci će biti u prilici da svakog vikenda, na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, pogledaju četiri epizode pomenutog serijala: dve subotom i dve nedeljom, u 11 časova. Na Veliku subotu, na programu će biti emitovana uvodna epizoda, u kojoj su govorili blaženopočivši patrijarh Pavle i Episkop bački gospodin Irinej, kao i epizoda „Gostoljublje, Božje i ljudsko”. Na dan praznovanja Vaskrsenja Hristova, na programu će biti emitovane epizode „Naša Crkva” i „Radost kao liturgijsko slavlje”.

Opširnije na:

Bukvar pravoslavlja – 30 godina od početka snimanja, ponovo pred gledaocima

Serijal „Bukvar pravoslavlja“ – jedinstven televizijski poduhvat u pravoslavnom svetu