ŠOKANTNA IZJAVA AMERIČKOG AMBASADORA: Grešite, Tesla je Amerikanac

0
34

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri danas je, uoči prvog leta novog aviona u floti Er Srbije ka Njujorku, izrazio zadovoljstvo što je na avionu lik Nikole Tesle za koga kaže da je simbol odnosa SAD i Srbije.

Naveo je da je Tesla simbol inovacije, istrajnosti i značaja obnove i novih početaka.

„Te reči najbolje opisuju 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije i te reči treba da nas vode dalje u građenju zajedničke budućnosti”, rekao je Godfri u obraćanju novinarima na aerodromu u prisustvu premijerke Ane Branbić, prenosi Tanjug.

Godfri kaže da se ovde ljudi najlakše naljute kada čuju od drugih da je Tesla njihov po rođenju i da u tome greše i jedni i drugi.

„Po meni Tesla je Amerikanac, ne po rođenju, nego po svom izboru. Pre nego što me gađate pokvarenim jajima podsetiću da smo mi Amerikanci ponosni na naslednike u SAD bilo da imaju japanske, meksičke, srpske korene”, rekao je Godfri.

Godfri je rekao da je Tesla poštovao svoje američko državljanstvo, a da nikada nije negirao da je Srbin.

Premijerka Brnabić reagovala je na te reči američkog ambasadora i kroz smeh prokomentarisala da je ambasador bio na ivici „diplomatskog incidenta” koji je izbegnut.

U obraćanju Godfri je naveo da je danas na istom mestu kao i na početku pandemije prošle godine kada je ER Srbija pomogla da se više od 260 Amerikanaca vrate u SAD na dva specijalna leta.

Za jedan od tih letova je rekao da je postavio rekord u dužini, jer je leteo do Los Anđelesa.

Naveo je da je Er Srbija na letovima do Njujorka do sada prevezla više od 40.000 putnika za SAD, ali da je prevozila i opremu i vakcine.

„Rukovodstvo Er Srbije daje nadu da će flota biti još veća i da leteti do još nekih destinacija u SAD”, rekao je Godfri.

Kaže da ima listu Amerikanaca srpskog porekla koji su zainteresovani za putovanje na toj liniji, navodeći umetnicu Marinu Abramovičh, Čarlsa Simića i druge, brilijantne naučnike, kao i košarkaše.

Poželeo je srećan put putnicima na današnjoj liniji do Njujorka i miran let.

Pravda