IRINEJ SRPSKI PATRIOTA U AMERICI

0
132

Zaista, treba da je stid svakoga ko se drznuo da kleveće i napada našu Svetu Crkvu u licu episkopa Irineja Istočnoameričkog i to, upravo, u toku Strasne Sedmice, kada se sećamo stradanja Hristovih! Sigurni smo da takvi, zaista, nemaju predstavu kakav greh čine, nastojeći da razderu bešavni hiton Hristov i da naruše integritet i jedinstvo Crkve, kao tela Njegovog!

Takvi su zaboravili, ili nisu ni znali, za istaknutu ulogu Njegovog Preosveštenstva u brojnim stvarima od presudne važnosti za našu Crkvu i narod. Da li takvi, zaista, misle da je bilo šta od tih ogromnih postignuća bilo moguće ostvariti bez odgovarajućeg angažmana i ogromnog i samožrtvenog truda Njegovog Preosveštenstva, koji je, u tom smislu, uvek bio dragoceni pomoćnik i saradnik pokojnih patrijaraha Pavla i Irineja, kao što je danas i Svjatjejšem patrijarhu Porfiriju?

Ako su takvi klevetnici i zlonamernici i zaboravili njegove zasluge za smirivanje situacije tokom NATO agresije i u zaštiti naših Svetinja na Kosovu i Metohiji nakon zločinačkog bombardovanja i privremenog zaposedanja dela naše teritorije, ne bi smeli da zaborave i neke iz neposrednije prošlosti, kao što je njegov direktni angažman kod aministracije predsednika Trampa i njega lično, tokom nedavnih litija u Crnoj Gori.

Podsetimo se na ovom mestu da je, u ime američkih Srba, upravo Njegovo Preosveštenstvo episkop istočnoamerički G.G. Irinej (Dobrijević), imao slobodu da se javno obrati predsedniku Trampu, sa molbom da uzme u zaštitu Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njen verni narod u Crnoj Gori, čija verska i imovinska prava, kao i kanonski poredak, je godinama sistematski narušavala tadašnja vlast. To je bilo od značajne pomoći srpskoj crkveno-diplomatskoj inicijativi i te se zasluge vladiki Irineju nikada ne bi smele zaboraviti! Elem, ovakav pristup je rezultirao time da je državni sekretar Majkl Ričard Pompeo zahtevao od crnogorskih vlasti da stupe u dijalogsa SPC u cilju prevazilaženja nesuglasica u vezi sa spornim Zakonom, a istu poruku je nadležnima razgovetno prenela i Ambasada Sjedinjenih Država u Crnoj Gori. Da li su se aktuelni zlonamernici i medijski pljuvači ikad zapitali da li bi pozicija američke ambasade u Podgorici ili Sema Branbeka, američkog ambasadora za međunarodne verske slobode, bila onakva kakva je bila da nije bilo crkveno-diplomatskog angažmana episkopa Irineja (Dobrijevića) u Vašingtonu? Podsetimo da je, tim povodom, blaženopočivši patrijarh srpski G.G. Irinej izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Sjedinjene Američke Države zauzele ovakav stav, a nama se čini da dežurni pljuvači na Crkvu ovo namenski prenebregavaju i zaboravljaju po nečijoj narudžbini.

Međutim, ne bi smeli da zaborave pozitivnu sliku o SPC, koju je Preosvećeni vladika Irinej stvorio i posvedočio molitvenim otvaranjem zasedanja Kongresa Sjedinjenih Država, što je od ne male važnosti za percepciju SPC i njenog naroda u Americi! Naime, 25. jula 2018, zasedanje Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država otpočelo je molitvom, koju je proizneo niko drugi do Njegovo Preosveštenstvo episkop istočnoamerički G.G. Irinej (Dobrijević), što svedoči o njegovom ličnom, kao i o ugledu i renomeu SPC, koji se mukotrpno gradi u SAD. Za ovo veliku, iako ne i isključivu, zaslugu ima upravo Njegovo Preosveštenstvo!

Vidi se to i iz teksta Izjave Izvršnog odbora Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopa Sjedinjenih Američkih Država (od 26. marta 2021), koji je, u velikoj meri, uobličen trudom episkopa Irineja. Reč je o dokumentu koji je upućen američkim zakonodavnim vlastima i kojim se zahteva poštovanje verskih prava pravoslavnih hrišćana u SAD, a u svetlu donošenja novog tzv. Akta o jednakosti, koji je u kongresnoj proceduri i koji tretira prava tzv. LGTB osoba, ali i kojim se bitno ograničavaju verske slobode u pogledu slobodnog ispovedanja onih segnemata naše Vere, koji imaju veze sa ovim društvenim pojavama.

srpskaliga.rs

Pored toga, samo bi neblagodarnici ili otvoreni klevetnici i mrzitelji svega što je Sveto i čestito i Milome Bogu pristupačno mogli da zaborave da se upravo Preosvećeni vladika istočnoamerički Irinej, 22. aprila 2021, direktno obratio i aktuelnom američkom državnom sekretaru, Entoniju Blinkenu, tražeći od njega da se angažuje na zaštiti osnovnih ljudskih prava Srba, koja su ugrožena na prostoru Kosova i Metohije. Time je vladika Irinej, upravo u jeku napada na igumana Manastira Visoki Dečani, arhimandrita Savu (Janjića), od strane kosovsko-metohijskih albanskih separatista, obavestio vrh Bajdenove administracije o neprestanim progonima Srba na verskoj i etničkoj osnovi od strane kosovskih Albanaca i upozorio ih da oni posebno zabrinjavaju američke Srbe, koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude.

Treba li podsetiti da su takvi napadi na SPC na Kosovu i Metohiji, nakon toga, počeli polako da slabe? Treba li zbog toga napadati i klevetati čoveka, koji se toliko posvetio velikom delu zaštite srpskih interesa i njihovom, što probitačnijem i što efikasnijem, plasmanu u najviše krugove američkih donosilaca odluka?

Pošto smo sigurni da ne treba, sigurni smo da se neko trudi da, napadajući episkopa istočnoameričkog Irineja, napada samu Crkvu i to u vremenima kada se mogu očekivati sve novi i novi politički pritisci na Srbiju.

Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige

Srpska liga