Pismo Episkopa istočnoameričkog Irineja Državnom sekretaru SAD povodom najnovijih progona Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji

0
34

Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički g. Irinej uputio je 22. aprila 2021. godine pismo Državnom sekretaru SAD g. Antoniju Blinkenu povodom sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji.

U pismu, vladika Irinej je skrenuo pažnju na konstantno kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u toj južnoj srpskoj pokrajini. Izveštaji o neprestanim progonima Srba na verskoj i etničkoj osnovi od strane kosovskih Albanaca posebno zabrinjavaju američke Srbe koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude.

Vladika Irinej je izrazio posebnu zabrinutost povodom poslednjih napada i kleveta na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njihovog igumana, arhimandrita Save Janjića. S tim u vezi, Vladika je prosledio i zvanično saopštenje Njegovog Preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija o ugroženosti srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Pozivajući se na navode izveštaja iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je autor sekretar Blinken, vladika Irinej ga je pozvao da učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se bez odlaganja zaustavi nasilje nad Srbima na etničkoj osnovi i progon Srpske Pravoslavne Crkve i njenog sveštenstva i monaštva, te da se poštuju osnovna ljudska i verska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Iz Kancelarije Episkopa istočnoameričkog

Izvor: Eparhija istočnoamerička