Makedonske diplomate za vakcinaciju u Vranju kroz međunarodnu sindikalnu saradnju

0
98

Makedonske diplomate će se 8. maja u Vranju vakcinisati protiv kovid-19, kao rezultat saradnje Makedonske diplomatske unije i Sindikata Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao je makedonski sindikat za MKD.mk. Podrška kolega iz Beograda stigla je nakon inicijative makedonskog sindikata za uspostavljanje sindikalne saradnje sa sindikatima diplomata iz regiona.

Vakcinacijom i revakcinacijom u Srbiji makedonske diplomate i diplomatski zvaničnici rešiće problem sa svojom imunizacijom, nakon što Ministarstvo spoljnih poslova nije bilo agilne zdravstvene vlasti za ovu kategoriju građana, sa brojnim kontaktima kako u zemlji, tako i u inostranstvu, da se nađu na listi prioriteta „kritične infrastrukture“.

MKD.mk je već pisao prošlog meseca da je koronavirus duboko prodro u makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova i da je, uprkos rotacijama zaposlenih, skoro polovina njih ili zaražena ili je bila u izolaciji, što je prema sindikatu zbog mnogih kontakata kod kuće i u inostranstvu, kako to zahteva služba, kao i zbog loše organizacije rada i neprimenjivanja rada na mreži gde je to moguće. Sindikat je raspravljao o tom pitanju krajem marta, rekavši da ako ne bude dogovora Ministarstva spoljnih poslova i makedonskih vlasti, pomoć treba potražiti u inostranstvu.

Podrška makedonskim diplomatama da ih kolege u Beogradu vakcinišu u Srbiji došla je kao rezultat Inicijative Makedonske diplomatske unije za uspostavljanje sindikalne saradnje sa sindikatima diplomata u regionu.

Inicijativu je pokrenula Makedonska diplomatska unija, u okviru svoje međunarodne saradnje kao članica Konfederacije slobodnih sindikata i Međunarodne konfederacije sindikata sa sedištem u Briselu.

„Početni odgovor je ohrabrujući i verujemo da ćemo uspostaviti jaku sindikalnu mrežu u našoj branši. „Vođeni idejom podizanja standarda i podizanja svesti o ostvarivanju radnih prava, uvereni smo da će ova nova vrsta saradnje biti pozitivan primer koji će doprineti širenju obima i jačanju svesti o potrebi za ukupnom regionalnom saradnjom“, rekli su. iz diplomatskog sindikata za MKD.mk.

Polje koje se otvara takvom saradnjom je široko, kažu naši izvori i država, počev od razmene iskustava, prakse i znanja o pravnom okviru za rešavanje profesionalnih, ekonomskih i socijalnih pitanja do stručnih, kulturnih i sportskih susreta, kada „imuni uslovi to dozvole “.

Makedonska diplomatski sindikat naglašava da će makedonska diplomatija sigurno imati koristi od široke saradnje, kako u pogledu podizanja profesionalnih standarda, tako i u pogledu dubljeg međusobnog upoznavanja i izgradnje ličnih odnosa sa kolegama iz drugih zemalja, sa kojima će sutra možda trebati sarađuju na određenim zadacima.

Diplomatski sindikat postoji više od dve godine i aktivan je u pogledu radnih prava, predstavlja svoje članove u odbrani u disciplinskim postupcima i drugim pitanjima, traži uvid u ispravnost postupaka za unapređenje i slanje u inostranstvo i reagovao je prošle godine na zaustavljanju predloga zakona o spoljnim poslovima, nakon čega se pridružio na savetodavnoj osnovi za izradu novog zakona.

mkd