19 godina od upokojenja Episkopa budimskog Danila (Krstića)

0
295

Dana 20. aprila 2021. godine navršilo se 19 godina od upokojenja Episkopa budimskog dr Danila Krstića. Ovim povodom, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski g. Lukijan služio je parastos svom blaženopočivšem prethodniku na tronu arhijereja budimskih.

Episkop Danilo (Slavko) Krstić je rođen 13. maja 1927. godine u Novom Sadu, od oca Branislava i majke Slavne. U mestu rođenja je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije prava upisao je na Beogradskom univerzitetu 1946. godine gde se zadržao samo godinu dana. Nakon toga, godine 1947. otišao je na studije u Francusku, gde je na pariskoj Sorboni diplomirao uporednu književnost.

Po diplomiranju jednu školsku godinu je proveo u Minhenu studirajući tehničke nauke. Godine 1953. ponovo se vratio u Pariz, gde se upisao na Pravoslavni teološki institut Svetog Sergija Radonješkog, a juna meseca 1958. godine odbranio je diplomski rad iz oblasti Novog zaveta kod čuvenog profesora, vladike Kasijana Bezobrazova.

Rukovođen profesorom Georgijem Florovskim, počeo je rad na doktorskoj disertaciji pod nazivom „Sveti Jovan Zlatousti kao teolog božanskog čovekoljublja“ na Bogoslovskom fakultetu Harvardskog univerziteta. Doktor teologije postao je 1968. godine. U manastiru Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, po blagoslovu Patrijarha srpskog Germana, Slavko Krstić je primio monaški postrig na Badnje veče 1960. godine i dobio monaško ime Danilo, po Svetom Danilu, drugom Arhiepiskopu srpskom.

Na Veliku Gospojinu iste godine i u istom manastiru je rukopoložen u čin jerođakona. U čin jeromonaha rukopoložen je 1962. godine u hramu Svetog Save u Njujorku. Služio je u grčkom pravoslavnom manastiru i opsluživao malu rumunsku parohiju u okolini grada. Nakon godina provedenih na školovanju u inostranstvu jeromonah dr Danilo se vratio u Beograd 1968. godine gde je prvo postavljen za službenika „Glasnika“, službenog lista Srpske Pravoslavne Crkve. Nakon toga je postao urednik tog časopisa koga je uređivao sve do 1990. godine. Njegova aktivnost se nastavlja i u svojstvu urednika Teoloških pogleda, versko-naučnog časopisa, koji tada dostiže svetski ugled.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je 1969. godine jeromonaha Danila Krstića za Episkopa marčanskog, vikara patrijarha Germana. Hirotoniju u Sabornoj crkvi u Beogradu izvršili su Patrijarh srpski German i Episkopi sremski Makarije i zvorničko-tuzlanski Longin. Petnaest godina kasnije, 1984. godine, postao je administrator Eparhije budimske, da bi 1988. godine bio izabran za arhijereja Eparhije budimske sa sedištem u Sentandreji.

Ubraja se u osnivače Akademije Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju. Osnovana je 1993. godine, a vladika Danilo je bio dugogodišnji profesor i dekan. Njegova pedagoška delatnost je nastavljena i na Bogoslovskom fakultetu, gde je predavao Pastirsko bogoslovlje od 1993. do 1997. godine. Vladika Danilo je važio za jednog od najobrazovanijih episkopa Srpske Pravoslavne Crkve. Godine 1982. objavio je knjigu „Nema lepše vere od hrišćanske“ zajedno sa jeromonahom Amfilohijem, potonjim Mitropolitom crnogorsko-primorskim, koja je imala više izdanja.

Episkop budimski dr Danilo Krstić upokojio se 20. aprila 2002. godine, pete nedelje Vaskršnjeg posta u Sentandreji. Sahranjen je u manastiru Vavedenje na Senjaku u Beogradu, a opelo je služio Patrijarh srpski Pavle sa velikim brojem arhijereja, sveštenika, monaha i vernih.

Izvor: Eparhija budimska/Eparhija bačka