Lukašenko: Neutralisali smo grupu koja je imala zadatak da me ubije, a moje sinove da kidnapuje

0
86

MEĐU POHAPŠENIMA SU ALEKSANDAR FEDUTA I JURIJ ZENKOVIČ KOJI IMA I PASOŠ SAD

Aleksandar LUKAŠENKO: Još ne znam ko je sve od Amerikanaca na tome radio. Kontrolisali smo ih. Nameravali su da dođu u Minsk i da organizuju atentate na predsednika Belorusije i njegovu decu
Beloruski ONT News internet-portal objavio je video-snimak na kojem Jurij Zenkovič otvoreno govori: „Naš zadatak broj jedan je da eliminišemo glavnog; zadatak broj dva je blokiranje žandarmerije i specijalnih snaga. moramo preuzeti i kontrolu nad nekoliko zgrada-simbola“ u centru Minska, obavezno nad radio stanicom i televizijom. Tada ćemo pročitati obraćanje narodu“. Tražio je i da Minsk bude tako blokiran da u njega ne mogu da uđu vojne jedinice iz provincije
PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko objavio je da su pohapšeni pripadnici grupe koja planirala da ga likvidira.
Istovremeno: da za početak kidnapuje obojicu njegovih sinova.
Naglasio je da iza pripremanja akcije stoje „specijalne službe SAD“. I dodao:
„Već sam upozoravao da će nas `ljuljati`. Još ne znamo sve podrobnosti pripremane operacije, ali znamo više nego do ovoga trenutka. U svakom slučaju, pretpostavljao sam da i do ovoga može doći“.
Lukašenko je naveo da su službe njegove zemlje provo osujetile pokušaj pobune, a potom i puzećeg prevrata.
„Evo, krenuli su i na moju decu. Nameravali su da kidnapuju mlađeg, a starijeg da za početak smeste u jedan podrum u Gomeljskoj oblasti. Umešani su CIA, možda i FBI. Još ne znam ko je sve od Amerikanaca na tome radio. Kontrolisali smo ih. Nameravali su da dođu u Minsk i da organizuju atentate na predsednika Belorusije i njegovu decu“.
Posle ovog dela nastupa, beloruski lider je najavio da će u najskorije vreme doneti „jednu od najprincipijelnijih odluka otkako je na vlasti“.
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) potvrdila je da je uhapsila beloruskog politikologa Aleksandra Fedutu i advokata Jurija Zenkoviča, koji su među osumnjičenima za planiranje puča u Belorusiji i pokušaj ubistva predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.
FSB je potvrdila da su obojica uhapšenih „bili u dosluhu sa Sjedinjenim Državama i Poljskom“.
Zenkovič ima dvojno državljanstvo – SAD Belorusije – a Feduta je `samo` državljanin Republike Belorusije.
Beloruski ONT News internet-portal objavio je video-snimak na kojem Zenkovič otvoreno govori:
„Naš zadatak broj jedan je da eliminišemo glavnog; zadatak broj dva je blokiranje žandarmerije i specijalnih snaga. moramo preuzeti i kontrolu nad nekoliko zgrada-simbola“ u centru Minska, obavezno nad radio stanicom i televizijom. Tada ćemo pročitati obraćanje narodu“.
Tražio je i da Minsk bude tako blokiran da u njega ne mogu da uđu vojne jedinice iz provincije.

Fakti