RUSKI TENKOVI OBOJENI „RATNIM PRUGAMA“ Krenuli ka granici sa Ukrajinom, braniće državu od neprijatelja

0
85

Tenzije između Rusije i Ukrajine su u porastu

Ruski vojnici obojili su „ratnim prugama“ svoja oklopna vozila, koja se kreću ka granici sa Ukrajinom u cilju odbrane države od potencijalne invazije.
Jedan posmatrač iz ruskog regiona Astrahan, oko 560 kilometara od granice, snimio je kolonu ruskih oklopnih vozila BTR 80 sa belim krstovima oslikanim preko njih.

Slične pruge našle su se na tenkovima sovjetske armije tokom operacije u Čehoslovačkoj 1968. godine, kako bi mogli da razlikuju neprijatelja od saveznika, jer su čehoslovačke snage koristile iste tenkove. Pruge su se takođe pojavile i na nekim ruskim vozilima tokom Hladnog rata.

Putin mobiliše vojsku na granici s Ukrajinom već nedeljama i smatra se da je na granici oko 80.000 ruskih trupa, zajedno sa vozilima i tenkovima, a izveštaj ukrajinske vlade koji je „procureo“ govori da je možda na putu još 30.000.

U međuvremenu je američki predsednik Džo Bajden zatražio od Putina da „deeskalira“ situaciju i pozvao ga na samit. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik „proučava“ planove za samit, ali ukazao da je prerano da se govori o detaljima.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije porekao planove o invaziji na Ukrajinu, navodeći da Rusija sprovodi vojne vežbe kao odgovor na gomilanje NATO trupa i njihovih vežbi blizu njene granice. S druge strane, NATO je porekao da Aijansa gomila svoje trupe.
Smatra se da je u velikom vojnom kampu južno od Voronježa oko 40.000 ruskih vojnika sa tenkovima i artiljerijom, raketnim lanserima i drugim vozilima. Još 30.000 je stacionirano u Donbasu na istoku Ukrajine, dok ih je 40.000 na Krimu.

Ukrajina je održala sopstvene vojne vežbe, blizu granice s Krimom.

Srbija danas