TANASKOVIĆ: Opet očekuju rezultate antisrpske retorike

0
61

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković ocenio je danas, komentarišući izlaganje predstavnice Prištine Donike Gervale na sednici Saveta bezbednosti UN, da je njeno pominjanje navodne agresije Srbije na susede „očigledno povezano sa očekivanjima da će antisrpska retorika ponovo davati rezultate“.
Tanasković je za Kosovo onlajn rekao da, iako je očigledno da ministarka spoljnih poslova Gervala, koja pripada novoj vlasti na celu sa Pokretom Samoopredeljnje, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, samo nastavlja neki raniji diskurs prištinskih političara u nastupima pred međunarodnom zajednicom, sada je ta retorika zaoštrena, ogoljena i dovedena do krajnjih konsekvenci.

On je upozorio da će zbog toga biti veoma teško da se vodi bilo kakav konstruktivan razgovor, i to ne samo sa Beogradom, već i sa „nekima od onih koji podržavaju nezavisnost Kosova“.

Tanasković smatra da je Gervala zasenila svoje prethodnice, pogotovu Vljoru Čitaku koja je, podvlači, bila poznata po svojim veoma militantnim i grubim izjavama na sednicama Saveta bezbednosti UN.

„Gervala je ostala u toj istoj matrici, a čak je i prevazišla nekim veoma kontraproduktivnim, a mogao bih čak reći i glupim delovima svog izlaganja“, rekao je TAnasković.

On je primetio da je najveću pažnju privukla kratka izjava Gervale o starosti kosovskog kulturnog nasleđa, nazvavši to glupošću „koju uopšte ne bi trebalo ni komentarisati da nije izrečena na sednici Saveta bezbednosti“.

Pravda