Krkobabić: Podsticajna sredstva za 35.000 poljoprivrednih gazdinstava u Beogradu

0
52

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da će 35.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Beograda imati mogućnost da se udruži u zadruge, konkuriše za podsticajna sredstva i na taj način proširi i unapredi proizvodnju.

Ministar je na predstavljanju Programa podrške razvoju zadrugarstva u Skupštini Beograda istakao, da su sa više od 200.000 hektara, poljoprivredni resursi Beogradu impresivni.

„Želimo da se nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Beogradu udruže u zaduge, da taj mali i usitnjen posed stave u funkciju i da postanu deo zelenog prstena Beograda“, kazao je Krkobabić.

On je rekao da je ideja da zadruge budu nosioci svih aktivnosti, da imaju pravi proizvod koji će biti cenjen i izvezen.

Krkobabić je naveo da je Programom predviđeno 500 miliona dinara za razvoj zadrugarstva, gde će novoformirane zadruge moći da konkurišu za bespovratna sredstva do 7,5 miliona dinara, a postojeće do 15 miliona dinara.

„Domaćini su spremni da se specijalizuju, da budu povrtari, voćari, stočari, da koriste savremena znanja, tehnologije i opreme, a mi smo tu da im pomognemo“, istakao je minister.

Prema njegovim rečima cilj je da se sela oko Beograda učine pristojnim mestima za život, da imaju infrastrukturu i budu povezana sa gradom, ali i da se igrade atarski i pristupni putevi koji vode od domaćinstava do parcela.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da Beograd prepoznao poljoprivredu kao značajnu mogućnost razvoja grada.

„Sve ono što radimo kada je u pitanju infrastruktura prigradskih opština podstiče poljoprivredu, potom su tu i konkursi za nabavku poljoprivredne opreme u četiri kategorije“, naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, planirana sredstva koja će Beograd izdvojiti za poljoprivredu premašuju 200 miliona dinara i nezavisna su od onih koje daje država.

Vesić je kazao i da je u planu osnivanje kancelarije za registrovanje poljoprivrednih gazdinstava da apliciraju za fondove EU.

Predsednik Akademskog odbora za selu u SANU Dragan Škorić izjavio je da je suština svega da se pronađu programi koji bi se organizovali tako da mladi ne odlaze iz Srbije i Beograda.

„Da mladi imaju šansu da se ovde zaposle, formiraju porodice i rade korisne stvari. Srbija i Beograd imaju dovoljno znanja i struke da sve to organizuju i realizuju“, zaključio je Škorić.

 

Beta