Patrušev: SAD u laboratorijama uz granicu sa Rusijom i Kinom prave biološko oružje

0
124

IZRAZIO OČEKIVANjE DA TO ŠTO JE BAJDEN NAZVAO PUTINA `UBICOM` NEĆE SPREČITI NjIHOV SUSRET.
Srekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj PATRUŠEV izneo pretpostavku da je Džon Bajden mogao biti `navučen` da kaže tako nešto bez presedana

* Upitan da li Rusija ima „crvene linije“, pri čijem prelasku bi bila spremna da otvoreno interveniše u oružanom sukobu u Ukrajini, Patrušev rekao: „Mi ne kujemo takve planove, ne. Ali, pažljivo pratimo situaciju. Prema njenom razvoju biće preduzete sasvim određene mere“.

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden mogao je biti `navučen` da Vladimira Putina nazove `ubicom`. Za to su mogle biti osobe koje su zainteresovane za porast tenzija između SAD i Rusije, rekao je Nikolaj Patrušev.

Sekretar Saveta bezbednosti RF dodatno je objasnio:

„Ne može se isključiti da su američkog predsednika na takvu izjavu namerno isprovocirali krugovi zainteresovani za rastuću napetost u bilateralnim odnosima“.
U intervjuu moskovskom dnevnom listu „Kommersant“ dodao je:

„Bajdenova izjava je bez presedana. Ne mogu da se setim ničeg sličnog, čak ni u vreme sukoba između SSSR i Sjedinjenih Država“.

Patrušev je primetio da Rusija ne želi da ta izjava američkog lidera isključi mogućnost sastanka dvojice šefova država.

Naglasio je da Rusija ne kuje planove za intervenciju u oružanom sukobu u Donbasu, već da će preduzimati „konkretne mere“ u zavisnosti od razvoja situacije.

Upitan da li Rusija ima „crvene linije“, pri čijem prelasku bi bila spremna da otvoreno interveniše u oružanom sukobu u Ukrajini, Patrušev je rekao:

„Mi ne kujemo takve planove, ne. Ali, pažljivo pratimo situaciju. Prema njenom razvoju biće preduzete sasvim određene mere. Inače, trenutno zaoštravanje situacije u Donbasu posledica je ozbiljnih unutrašnjih problema u Ukrajini sa kojih vlasti na pokušavaju da skrenu pažnju. U Kijevu rešavaju svoja pitanja na račun Donbasa, dok kapital iz zemlje već dugo odlazi u inostranstvo, ekonomiju i dalje održavaju samo nepovoljni inostrani zajmovi, ostaci industrije i ostalo Kijev strancima prodaje, kako sada govore, po demokratskim cenama“.

Patrušev je istakao i da Rusija ima dobre razloge da veruje da Sjedinjene Države razvijaju biološko oružje u laboratorijama koje se nalaze u blizini granica Ruske Federacije i Kine.

Naveo je da se te američke bio-laboratorije uglavnom nalaze na ruskoj i kineskoj granici.

Patrušev je to nazvao „čudnom slučajnošću“:

„(Amerikanci) tvrde da su to istraživački centri u kojima oni pomažu lokalnim naučnicima da razviju nove načine za borbu protiv opasnih bolesti. Međutim, vlasti zemalja u kojima se nalaze ti objekti nemaju stvarnu predstavu o tome šta se događa unutar njihovih zidova. Šta god Amerikanci tvrdili, činjenica je da te laboratorije najviše podsećaju na Fort Detrik u Merilendu gde se već decenijama rade na polju vojne biologije“.

Direktno upitan – želite li vi to da kaže da Sjedinjene Države razvijaju „biološko oružje“ u tim pograničnim laboratorijama, Patrušev je bio dovoljno jasan:

„Imamo opravdane razloga da verujemo da je upravo tako“.

 

Fakti