Veliki planovi za Luku Novi Sad – Kompanija DP World rekonstruiše međunarodno putničko pristanište, u planu ulaganja od 35 mil EUR

0
445

Operater Luke Novi Sad, kompanija DP Vorld počela je rekonstrukciju međunarodnog putničkog pristaništa u tom gradu. Kako za eKapiju kažu iz Agencije za upravljanje lukama, tokom rekonstrukcije adaptiraće se plutajući objekat i biti izgrađen nov sistem veza.

– Nov sistem veza važan je sa aspekta bezbednosti, imajući u vidu da će omogućiti sigurno funkcionisanje ovog međunarodnog putničkog pristaništa pri svim vodostajima kao i bezbedno ukrcavanje i iskrcavanje putnika i posade – navode iz Agencije za upravljanje lukama.

Očekuje se da će radovi biti završeni tokom proleća.

Podsetimo, iz Agencije za upravljanje lukama je ranije saopšteno da DP Vorld u narednom periodu planira realizaciju razvojnih projekata u vrednosti od 35 mil EUR u Luci Novi Sad. Najavljena je i izgradnja kontejnerskog terminala, ali i rekonstrukcija putničkog pristaništa, koja je u toku.

Istaknuto je i da sa stanovišta nautičkog turizma, Novi Sad predstavlja važnu tačku na ruti kruzera kroz Srbiju.

Generalni direktor kompanije DP Vorld iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Bin Sulajem potvrdio je da će investicija u Novom Sadu iznositi 35 mil EUR i najavio zainteresovanost za ulaganja u slobodnu zonu i intermodalne terminale u Srbiji.

DP Vorld je predstavio i novi brod Albatros, čiji je cilj da ova luka postane tržišni lider u regionu i jedno od najznačajnijih trgovinskih čvorišta na Dunavu. U Luku Novi Sad sada se može uvesti i izvesti više robe zahvaljujući ovom novom brodu potiskivaču.

I. Milovanović/Ekapija